Počinje suđenje za ubistvo Ćuruvije

Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Resora Državne bezbednosti (DB) optuženih za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije počeće danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Srbija 01.06.2015 | 07:20
Počinje suđenje za ubistvo Ćuruvije

Na optuženičkoj klupi naći će se nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić, dok će se pripadnik rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku suditi u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Marković će u sud biti dovežen iz zatvora u Požarevcu gde izdržava kaznu zatvora od 40 godina, a Radonjić i Romić iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu u kojem su već godinu i po dana, od hapšenja 13. januara 2014. godine.

Na početku suđenja tužilac će pročitati optužnicu, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici. Zatim će tužilaštvo dati uvodnu reč, a potom branioci okrivljenih, nakon čega će optuženi imati mogućnost da detaljno iznesu svoju odbranu.

Nakon izlaganja odbrane, sud će početi sa izvođenjem dokaza tužilaštva za organizovani kriminal, koje optužene tereti za teško ubistvo za koje im preti kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Među dokazima koje je predložilo tužilaštvo je saslušanje oko 90 svedoka - bivših pripadnika DB-a, "zemunskog klana", Jedinice za specijalne operacije, političara i drugih.

Ključni svedok tužilaštva u ovom postupku, nakon čijeg iskaza je pokrenuta zvasnična istraga prošle godine u januaru, je nekadašnji pripadnik DB, odnosno komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora.

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Suđenju u junu će moći da prisustvuju mediji, a optuženi će moći detaljno da izlože svoju odbranu.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal optuženi se terete da su "iz niskih pobuda" ubili novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Churuviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Churuvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva bila njegova nevenčana supruga Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestitli udarcem u glavu.

U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. godine, osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

01.06.2015 07:38

Monstrumi,koje maltretiranje porodice ubijenog!Koji vise Markovic,Legija I ostali monstrumi,ubijali ljude kako im se cefnulo,dozivotnu robiju svima,ima ih I kod nas mnogo!!!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

01.06.2015 10:52

Odrezati im po sto godina tako da ih niko više nikad ne može pomilovati.

ODGOVORITE