Ratu kredita platio na neobičan način

Službenicu SG Splitske banke na Brdima spasao je kraj smene, jer bi verovatno i nakon dva dana ispisivala 3420 naloga za naplatu kredita u „švajcarcima“, i to od samo jednog Splićanina koji je svoju mesečnu ratu odlučio podmiriti u kovanicama po jednu kunu. Jedna kuna, jedan nalog.

Region 01.06.2015 | 07:16
Ratu kredita platio na neobičan način

Preuzimanjem kredita od svog oca, došao je na šalter gde mu je radnica banke rekla da ispuni nalog na 3420 kuna. Klijent je tada rekao da će ratu uredno podmiriti, ali da će za svaku kunu ispuniti po jedan nalog.

Banke su mnogima zagorčale živote

"Na taj način odlučio sam banci zagorčati život, kao što oni meni i mojoj porodici zagorčavaju život već duže vreme. Iskreno sam se nadao da će sedam banaka koje smo mi iz udruženja Franak tužili nakon nedavne presude Vrhovnog suda započeti s klijentima dogovarati načine otplate. Budući da oni nisu to uradili, ja sam na taj način odlučio sam preuzeti stvar u svoje ruke. Imam pravo da otplatim kredit kako želim, pa čak i u kovanicama od po kunu ili po 10 lipa", kaže Ivan Maras za Slobodnu Dalmaciju.

Iako je u poslovnicu banke došao oko 17.15 sati s novčanicama po 200 kuna, insistirao je da celokupnu ratu plati kovanicama od po jednu kunu.

Službenica je odgovorna radila svoj posao

"Službenica je bez pogovora počela štampati naloge po kunu i unositi ih u kumpjuter: Nemam nikakav prigovor na njen rad, bila je vrlo profesionalna. Naravno, dok je ona štampala naloge, stvorio se veliki red i ljudi su negodovali. Razgovarala je sa mnom i šefica poslovnice, a i njen šef, ali nisam odstupio od svoje namere. Do završetka radnog vremena u 19 sati, ištampali smo 54 ili 55 naloga po jednu kunu i onda sam odlučio da ištampa jedan veliki nalog na 3146 kuna, tako da im još za ratu ovog meseca dugujem oko 200 kuna. Taj ću iznos uplatiti ovih dana ponovo sve po kunu", dodaje Maras.

Klijenti koji su se nalazili u banci, bili su primorani da se preorjentišu na druge šaltere, pa je funkcionisanje bankarskih poslova bilo otežano.

Nezainteresovane banke

"Meni je jasno da banke rade za profit, ali mi nikako nije jasno kolika je njihova nezainteresovanost za klijente i za dogovor sa nama koji imamo kredite u švajcarskim francima. Na takav potez sam se odlučio, jer su mnoge porodice, koj nisu mogle plaćati svoj kredit, izbačene iz svojih stanova ili kuća, upravo zbog toga što su iznosi kredita poleteli u nebo", kaže Splićanin ya Slobodnu Dalmaciju.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

01.06.2015 05:25

Pozdrav za ove uplate!Nemamo drzavu zato bankari rade sta hoce!!!

ODGOVORITE
Name

juga

01.06.2015 05:42

Mislite na Jugoslaviju, kad pišete da nemamo državu, s obzirom da se ovo desilo u Hrvatskoj.

ODGOVORITE
Name

max

01.06.2015 06:16

Nisi im se puno osvetio,opet je banka profitirala po svakom virmanu kolika je provizija....hehe ko je njih zajebo

ODGOVORITE
Name

Igor

01.06.2015 07:49

Nema provizije za uplatu rate kredita na salteru banke u kojoj je kredit podignut ;)

Name

Svicarac

01.06.2015 07:57

Svajcarci nije to samo u Hrvatskoj da se dize kamata poslije potpisa trenutnog ugovora. Stoji lijepo u ugovoru da banka moze da dize kamate. A mi najpametniji pa ne treba da citamo ugovor samo sta kaze onaj u banci to i slusamo. I sada ga Svicarci malo na..bali i jos se bune, kad ste dizali kredit nije mogao niko od vas ostati koliko ste pametni bili.

ODGOVORITE