Nacistima isplaćeno 20 miliona dolara

Ratni zločinci nacističke Nemačke podigli su u vidu penzija i drugih socijalnih davanja 20,2 miliona dolara, istakla je administracija socijalnog osiguranja SAD-a.

Svijet 31.05.2015 | 13:31
Nacistima isplaćeno 20 miliona dolara

Novac je isplaćen nekadašnjim pripadnicima SS-a i drugih formacija, kojih ima više od 130 i za koje se sumnja da su učestvovali u zločinima Trećeg rajha tokom Drugog svetskog rata, prenosi Beta.

U izveštaju se navodi da je oko 5,7 miliona dolara isplaćeno pojedincima koji su deportovani a za koje je utvrđeno da su učestvovali u nacističkim progonima.

Ljudima koji nisu deportovani, ali za koje postoji sumnja da su sarađivali sa nacistima u periodu kada su milioni Jevreja stradali u holokaustu, isplaćeno je preostalih 14,5 miliona dolara.

Pre sedam meseci otkriveno je da je Ministarstvo pravde iskoristilo rupe u zakonu i ponudilo osumnjičenim ratnim zločincima da napuste SAD pre postupka deportacije sa pravom zadržavanja penzija, istaknuto je istragom AP-a.

Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vrijeme razuma

31.05.2015 20:37

Valjda su vidjeli starce u doticnim. Ja iako imam cudno porijeklo vidim u svima prvo ljude, a potom sve drugo. Znaci, Amerikancu su pustili starce da odu. Posto su bili prestari i bez sredstava dopustli su im da uzmu te penzije. Zalosna je drzava koja lovi starce ma ko da su.

ODGOVORITE