Odgovornost je na institucijama BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je nezvanično najavljena posjeta BiH njemačkog kancelara Angele Merkel izuzetno dobrodošla, ali da će pravi posao na planu evropskih integracija raditi institucije BiH.

Bosna i Hercegovina 30.05.2015 | 21:49
Odgovornost je na institucijama BiH

"Ova posjeta će dati dodatni podstrek, ali ne smijemo zaboraviti da je, bez obzira na posjete Merkelove i eventualno drugih evropskih funkcionera, pravi posao i odgovornost na vlastima u BiH i u entitetima", rekao je Crnadak novinarima u Bijeljini. 

On je najavio da će od Merkelove zatražiti nastavak snažne podrške BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH. 

"Izuzetno je važno da podrška koju EU daje, bude nastavljena, uz uvažavanje BiH sa svim njenim nadležnostima i različitim kompetencijama. Bitno je ta podrška bude i politička, ali i finansijska", ocijenio je Crnadak. 

Prema njegovim riječima, Merkelova u BiH dolazi u uslovima prijateljstva i dobre atmosfere, a njena posjeta značajna je budući da je ona jedna od najzaslužnijih za novi evropski pristup BiH. 

"Sve je krenulo kao njemačko-britanska inicijativa, kasnije je to preraslo u evropsku inicijativu. U tom svjetlu, značajno je da sada, kada reforme kreću, kada stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, imamo posjetu na ovako visokom nivou", naglasio je Crnadak. 

On je ponovio da i predstojeću posjetu pape Franje BiH treba iskoristiti da se nastavi razvoj pomirenja i tolerancije. 

"Poruka mira i daljeg poboljšanja odnosa unutar naroda tog dana treba da ode iz Sarajeva i iz BiH. Očekujem da posjeta pape prođe u mirnoj, dobroj i korektnoj atmosferi", kaže Crnadak.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

SAŠA

30.05.2015 14:14

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

Promeni Pitanje

30.05.2015 15:01

Pitanje treba da ti glasi " Ko je naredio/narucio ubistvo.." Danas za 100 KM mozes da iznajmis profesionalnog ubicu..

Name

RE SASA

30.05.2015 19:56

AKO ZNAS ZBOG CEGA JE UBIJEN ONDA ZNAS I KO GA JE UBIO

Name

eg45g

30.05.2015 15:55

ti slobodno mozes ostati tamo gdje i jesi.Oni su te i izabrali i njima i sluzis..

ODGOVORITE