Amerika gomila trupe, Kina sprema odbranu!

SAD su danas obećale da će nastaviti sa slanjem vojnih aviona i brodova u sporne delove Južnokineskog mora i pozvale na hitnu obustavu polaganja prava Pekinga u napetom regionu.

Svijet 30.05.2015 | 13:45
Amerika gomila trupe, Kina sprema odbranu!

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je, na bezbednosnoj konferenciji u Singapuru, da je intenziviranje aktivnosti na polaganju prava Pekinga u Južnom kineskom moru "u raskoraku sa međunarodnim normama", prenela je agencija AFP.

"Prvo, želimo mirno rešavanje svih sporova. U tom smislu, trebalo bi da se hitno i trajno zaustave polaganja prava od strane svih oni koji polažu pravo.

Mi (SAD) se takođe protivimo svakoj daljoj militarizaciji spornih oblasti", rekao je Karter na godišnjem Šangri-La dijalogu o bezbednosti kojoj je prisustvovala i visoka vojna delegacija Kine.

Ko sve polaže pravo na sporna ostrva?

Mada među onima koji polažu pravo na veštačka ostrva su Vijetnam, Filipini, Malezija i Tajvan, međutim Kina polaže pravo na mnogo veću površinu nego drugi.

"Nejasno je koliko će Kina ići daleko. Zato su ove vode postale izvor napetosti u regionu i tema za naslovne strane širom sveta", primetio je Karter.

Karterovi komentari usledili su pošto su vojni zvaničnici otkrili da je Kina postavila dva velika artiljerijska vozila na jednom od veštačkih ostrva koja se stvaraju u Južnokineskom moru.

Taj podatak, ustanovljen pre najmanje nekoliko nedelja, podgrejao je strahove u SAD-u i širom Azije i Pacifika, da će Kina pokušati da iskoriste hidromelioracijske projekte u vojne svrhe, dodaje AP.

Izvor: Srbija danas

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

_

30.05.2015 11:59

Gdje god SAD mire, eto tu rata. Dokazano unazad 100 godina.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

30.05.2015 12:00

Kina će ići toliko daleko koliko joj bude trebalo...

ODGOVORITE
Name

cudo

30.05.2015 12:14

Odkud pravo Kini da radi nesto u kineskom moru?Ta drskost, brezobrazluk nema kraja dok im mali zuti ne stanu na vrat.

ODGOVORITE
Name

Treba biti objektivan

30.05.2015 12:47

Kina je ogromna i skoro homogena. Oni mogu mobilisati mozda 300 miliona vojnika ako ne i vise. To je sila. Oni mogu ekonomski paralisati Globus jer maltene svi su u pohlepi preselili fabrike tamo. U kineskom slucaju SAD ima tesku i odgovornu ulogu.

ODGOVORITE
Name

Uraaa

30.05.2015 13:26

Kauboji prebacuju teziste svojih interesa daleko od svoje kuce. Sve u cilju da nas sve porobe. Mislim da su Rusija I Kina sposobne odgovoriti zlotvorima.

ODGOVORITE
Name

Dmitar

30.05.2015 17:53

G-dine Si Điping šta traže Amerikanci u kineskom moru?! G-dine Predsedniče nema kompromisa sa bolesnim pedofilima iz Vatikana. Vatikan uz pomoć Orvelovske prpoagande stvara svetu Kinu predstavlja kao svtsku opasnost po civilizaciju. Puštaju priču o Kinezima koa lošim momcima I na kraju će postaviti pitanje dokle tolerisati takvo ponašanje. A onda će bolesni pedofili iz Vatikana da pokrenu svojou privatnu katoličku vojsku NATO-u na Kinu. Vi G-dine Si Điping prvi morate da ispalite nuklearni udar na: Vatikan, Vašington i London da spasite čovečanstvo.

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

31.05.2015 06:11

Logicno je da Juzno Kinesko more pripada Americi a ne Kini.Ime samo govori da je to oduvjek Americo bilo.

ODGOVORITE
Name

Md

31.05.2015 10:37

Ovi kauboji gore se ponasaju nego hitler,Kina nema pravo na kinesko more a oni imaju,Rusi nemaju pravo na Ruske teritorije oni imaju kad ce neko i vama razbiti zube mamicu vam jarecu

ODGOVORITE
Name

Julio

31.05.2015 19:12

Ma nema od toga nista,ameri su bog i batina,svi jedu iz njihove ruke,svidalo se to vama ili ne ,a i sami to znate a vazda govorite protiv amera.problem je sto ostali nemaju petlju da ucine nesto.

ODGOVORITE