Pravno potisnuti terorizam iz BiH

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da se sa Tužilaštvom BiH i policijskim agencijama traga za rješenjima koja će dati efikasan i brz odgovor na borbu protiv terorizma, kako bi se uništio svim mogućim pravnim sredstvima i potisnuo iz BiH.

Bosna i Hercegovina 30.05.2015 | 21:48
Pravno potisnuti terorizam iz BiH

"Treba pogledati istini u oči i priznati da imamo problem sa terorizmom u BiH, da imamo problem sa radikalnom, ekstremnom i nasilnom ideologijom, da imamo pojedince koji vrbuju, zagovaraju, podstrekavaju i finansiraju terorističke aktivnosti", rekao je Mektić za sarajevsko "Oslobođenje".

On je istakao da je formirana veća radna grupa koja će na nivou BiH raditi strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma, u kojoj će predvidjeti mjere deradikalizacije BiH.

Mektić je naveo i da lokalne zajednice moraju donijeti svoje strategije, dodajući da se mora pronaći način djelovanja u radikalnim zajednicama.

"Nemamo izbora. Ili ćemo poraziti terorizam ili će terorizam pobijediti BiH. Sa mjerama koje planiramo, uništićemo tu šaku kriminalaca i prevaranata koji varaju i vrbuju ljude za nešto što nije nikakva civilizacijska vrijednost, nikakvo demokratsko dostignuće i način života", kaže Mektić.

Naglašavajući veliku ulogu vjerskih zajednica u ovom periodu, Mektić je izrazio ubjeđenje da su vrhovi vjerskih zajednica u BiH opredijeljeni za rješavanje pitanja terorizma, jer se ekstremni radikalizam često poistovjećuje sa načinom praktikovanja vjere.

Ministar očekuje da će Tužilaštvo BiH rezultatom svoga rada opravdati značajno povećanje budžeta koje mu je dodijeljeno. On je istakao da će na tužiocu biti odgovornost da prikupi dovoljan kvantum sumnji da je neko počinio djelo terorizma i da ta optužnica mora završiti osuđujućom presudom.

Ministar bezbjednosti tvrdi da će na čelu policijskih agencija biti profesionalci, ljudi predani poslu koji su spremni da sarađuju sa svim institucijama u BiH.

 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Ministre

30.05.2015 08:50

Podrzavao sam vas sve do neki dan kad sam vidio da se vi bavite samo ko s cijom zenom orgija.

ODGOVORITE
Name

BOA

30.05.2015 09:37

Pa njega su prozvali da orgija posto mu taj tvoj Kim Un Dodo ne moze nista. I on samo njegovim novinarima porucio nek provjere jahtu. Njemu da su imali ista sigurno to Dodini poltroncici ne bi objavili. Pokusali malo jer SIPA ispituje gdje je nestalo 10 mil. Poslije bankrota Bobar banke. U tome je igranka dragi moj gospodine. I nastavi slobodno da ga podrzavas neces pogrijesiti.

Name

Sasa

30.05.2015 11:57

Ministar da se bavi orgijanjem? Alo on je ministar bezbednosti nije privatni detektiv.

Name

DPS

30.05.2015 08:54

Teroristicko postrojavanje cetnika u Visegradu.

ODGOVORITE
Name

Md

31.05.2015 07:25

pa nisu četnici teroristička organizacija.

Name

re.DPS

31.05.2015 10:05

Visegrad srpski grad i naravno da ce se postrojavati cetnici kao stara srpska garda, a zna se ko su teroristi ...... mislim znate se ko ste teroristi ali necete dugo, bar ovdje .... HAHAHAHAHHAHAHAHAHA

Name

snouden

30.05.2015 09:15

Moj ministre pa problem je upravo u tim agencijama sudu BiH, i tuzilastvu BiH, pogledajte koliko vam traju slucajevi dosadasnjih lica optuzenih za terorizam jos nisu zavrseni pet godina, pa sto bolan ismijavate gradjane. Ne postoji volja da se se ova stavka oko borbe protiv terorizma rjesi kao niti volja protiv korupcije i kriminala.Eto vam ministre slucaj Strmica pa vidi ko krije taj kriminal u tuzilastvu BiH.

ODGOVORITE
Name

re DPS

30.05.2015 09:22

Nisu cetnici nego tvoja braca djihadlije i balvani

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

30.05.2015 10:14

Nije to više šačica, dok vi skontate šta se dogodilo ovdje će odsjecati glave kao u Siriji i ostalim zemljama. Vi ste najmljavija organizacija u svjetu...

ODGOVORITE
Name

MINISTAR

30.05.2015 10:21

Pozdrav za ministra Mektica.

ODGOVORITE
Name

hrvoje

30.05.2015 11:05

Ministre stize ti pomoc iz BN savjetnik Djuro S . Nista vi niste bolji od SNSD mozda i gori. Bice da je Dodik ipak car za vas.

ODGOVORITE
Name

Rjesenje

30.05.2015 11:32

Rjesenje je vrlo jednostavno:zabrana fasistickih i ekstremnih grupa tj cetnika ustasa i ISILovaca.

ODGOVORITE
Name

bg

30.05.2015 11:33

Problem je sto ovaj ministar ocigledno selektivno pristupa problemu terorizma.Zar nije teror odnosno terorizam uznemiravanje i zastrasivanje bosnjackih civila u citavoj I.Bosni ?

ODGOVORITE
Name

Boki

30.05.2015 16:25

Kad budu cetnici ubijali policajce ,novinare i postavljali bombe po svijetu kao sto to rade muslimanski teroristi bice i proglaseni takvim.Ni najveci srbomrsci nea svijetu ne spominju cetnicki nego islamski terorizam .Prizovite se vi pameti jer vama koji to branite prvima ce se to o glavu obiti.

ODGOVORITE
Name

Za Boki

30.05.2015 21:20

Upravu si,odsijecaju glave,ali i cetnici su puno bosnjackih glava odsjekli.Budi principijelan,ako nesto osudjujes kod drugih i to spravom ,onda moras isto to raditi i u svom dvoristu.

Name

Blic javlja:

30.05.2015 20:29

Petorica Čačana pretučena u Sarajevu Petoricu članova Moto kluba "Čoper" iz Čačaka pretuklo je pored Begove džamije u Sarajevu oko 30 ljudi, koji su jednog motociklistu teže povredili. Čuo je da razgovaraju preko motorole sa nekim ko je rekao policajcima da motocikliste izvedu iz Sarajeva, a da zatim pocepaju zapisnik i da ne pišu prijave. Nebojša je rekao da je od jednog prolaznika čuo da je kompletno mesto napada pokriveno kamerama.

ODGOVORITE
Name

slikar

30.05.2015 21:16

Dragane,ti si me zaista iznenadio svojom pricom i to je ostavilo negativan utisak.Ispade ti nesto tamo slikas i onda jadnim novinarima nudis da ispituju.Moj ministre,znam dosta tih novinara koji nemaju hljeba da jedu,niko ih ne stiti nipred sudom,nit pred kabadahijama.Ili radi il se posla mani.

ODGOVORITE