Oni su najbogatiji srpski biznismeni

Forbsova lista najbogatijih u regiji u prvi plan je stavila Hrvate, sa top tri mesta. No, hajde da se osvrnemo na srpski top 10, kada je lista prestižnog magazina u pitanju.

Srbija 30.05.2015 | 10:00
Oni su najbogatiji srpski biznismeni

Pre svega, piše se o Miškovićevom povratku na tron, ali i Kostićevom padu na 5. mesto.

Miroslav Mišković ( "Delta Holding" ) je, sudeći po Forbsu, najbogatiji srpski biznismen, zbog kompanijskih prihoda od 463 miliona evra.

Miroslav Mišković

 

Časopis ističe da je ključ ovakvog rezultata pre svega usmerenje Miškovića na poljoprivredu.

U isto vreme, Delta sport je izgubio zastupništvo nad brendom "Najki", koji je ovaj ogranak godinama održavao u životu. Trenutno se najviše govori o tržnom centru koji Delta planira da izgradi na Autokomandi u Beogradu, ali Mišković je u medijima najviše zbog suđenja koje mu se vodi zbog, između ostalog, utaje poreza.

Drugo mesto pripada vlasnicima kompanije Autoritas Investments iz Novog Sada, Saši Glušcu, Ivici Vukeliću i Veliboru Đuroviću. U sastavu ove kompanije posluje više kćerki-kompanija a poznatije su: Džervin, poljoprivredno prehrambeni kombinat , Veletabak (jedan od vodećih distributera u Srbiji), Color Media International... Prihodi kompanije su 369 miliona evra.

Listu nastavlja prvi čovek "Victoria grupe", Milija Babović. Prhodi ove kompanije oslikavaju se u cifri od 329 miliona evra. Kompanija zapošljava oko 1.800 ljudi, vodeći je srpski "agrarni igrač", koji izvozi na 40 tržišta širom sveta.

Iza kompanije koja je na listi najuspešnijih u Centralnoj Evropi, poznatoj po brendovima "Sojaprotein" ali i "Iskon ulju", stoji Babović (1963.) koji je suvlasnik i Fashion Park Outlet Centra u Inđiji, i koji je, još 1985. godine biznis započeo prizvodnjom tekstila.

Na četvrtom mestu je Nebojša Šaponjić, vlasnik i direktor "Nelt Co. d.o.o." . Biznismen koji je rođen u Novoj Varoši, privatnim poslovanjem počinje da se bavi 1992., kada sa Rankom Sočancem, svojim prijateljem osniva "Nelt", kompaniju koja se bavi trgovinom i veleprodajom.

Zastupnici su svetskih kompanija, poput "Kraft Foods", a pod njihovim okriljem posluje i čuvena mesna industrija "Neoplanta". Njihov uspeh je prihod od 290 miliona evra.

Stižemo do Miodraga Kostića, koga je Forbs prošle godine proglasio najbogatijim Srbinom. No, sada je "pao" na peto mesto, jer su mu prihodi opali za 20 odsto. "Mk Group" posluje u domenu šećerne i mesne industrije, trgovine i turizma, a Kostić godinama slovi za jednog od najuspešnijih biznismena Srbije.

Miodrag Kostić

Nedavno je studentima ekonomije u Beogradu otkrio i koji mu je bio prvi posao, kao diplomiranom ekonomisti.

U top deset su i: Goran Perčević ("Interkomerc"), Zoran Tirnanić, koji stoji iza lanca "DIS", Petar Matić (MPC holding), ali i srpski "kralj mesa" - Petar Matijević. Listu od 10 "zatvara" Dušan Mojsilović, vlasnik kragujevačkog "Agromarketa" o kome se u javnosti ne zna mnogo, iako vodi jednu od najuspešnijih srpskih firmi, sa ukupnim prihodima od 135 miliona evra, ali i profitom od 11 miliona. Kompanija je osnovana još 1991. godine, a bavi se snabdevanjem, veleprodajom, maloprodajom i proizvodnjom repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju.

Filip Cepter

Zanimljivo je da se ove godine Forbs "ogradio" od potpune preciznosti liste, tvrdeći da mnogi, pre svega u Srbiji, kriju zemlju gde im "ležu" pare. Među njima se pominju Filip Cepter i Vuk Hamović.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

30.05.2015 10:14

Ovaj Cepter je poseban zlocinac!!!

ODGOVORITE
Name

alex.ex

30.05.2015 10:39

Nijedan od njih ne bavi se proizvodnjom, stvaralastvom, nego samo prometom i prodajom !

ODGOVORITE
Name

DPS

30.05.2015 10:41

Ima li gdje Srba iz RS medu ovim bogatasima?

ODGOVORITE
Name

Md

30.05.2015 11:24

Nisu ovo biznismeni ovo su mafijasi pljackarosi i prevaranti ogromna je razlika izmedju njih i biznisa.

ODGOVORITE
Name

baš baš

30.05.2015 12:17

Nema potrebe ni komentarisati svima je sve jasno.

ODGOVORITE
Name

Dusan

12.07.2019 12:02

A sve i jedan je poceo biznis u lepa vremena .90ih .a to je glavni razlog zasto strane kompanije sa njima nece da saradjuje.U njihovim zemljama nije normalno da kompanija stekne sve to za tako kratko vreme i da je legalno i ,,POSTENO,,

ODGOVORITE