Bivši vladika Artemije izopšten iz SPC?

Bivši vladika raškoprizrenski Artemije na sinoćnjem zasedanju Sabora izopšten je iz Crkve, saznaje Blic.

Srbija 29.05.2015 | 22:46
Bivši vladika Artemije izopšten iz SPC?

On za Crkvu više nije ni pravoslavni hrišćanin što praktično znači da je Artemije anatemisan.

Ovo je prvi slučaj u istoriji SPC da je jedan episkop ne samo raščinjen nego i potpuno izopsten to jest ekskomuniciran iz Crkve. Za Crkvu on je od sada Marko Radosavljević kako je njegovo svetovno ime pre monašenja.

Sabor je juče pružio šansu Artemiju da “krene putem mira I jedinstva sa Crkvom” a ne putem raskola i sektašenja međutim, on je odbio poziv Sabora. Nakon toga Sabor je doneo odluku o izopštenju.
Kako Blic saznaje, osim Artemija iz Crkve je izopšten i bivši iguman Crne Reke Nikolaj. On ubuduće sme da koristi samo svetovno ime - Negoslav Nikolić.

Artemije je do sinoćnje odluke bio monah jer je pre nekoliko godina raščinjen i ostao je bez titule vladike, a Negoslav civil vernik.

Artemije i Nikolaj izopšteni su zbog cepanja jedinstva SPC odnosno raskola. Artemije odnosno Radosavljević je napravio prvi raskol na teritoriji Srbije od početka istorije autokefalne Srpske Crkve.

Neposredan povod za ovu odluku je krajem aprila “hirotonija u episkopski čin” bivšeg igumana Crne reke Nikolaja. U takozvanom manastiru Svetog Nikolaja Miriklijskog, u Loznici kod Čačka, gde se okupljaju pristalice tada raščinjenog vladike, Nikolaj je dobio čin horepiskopa staroraškog i lozničkog. Reč je o starom terminu, odnosno funkciji koja više ne postoji u SPC - episkop pomoćnik.

Tada je u Crkvi već rečeno da je posredi sektašenje.

Artemije koji je posle rašnjinjenja do sinoćnje odluke bio monah, i uprkos odluci SPC nastavio je sebe da predstavlja kao episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog u egzilu i godinama se oglušavao o odluku Sabora.

On nije prihvatio red monaha, nego je i dalje nosio obeležja vladike i služio liturgiju, krštavao, venčavao...

Artemije je pre nekoliko godina raščinjen zbog grubih mahinacija u njegovoj eparhiji sa novcem namenjenim za preostale Srbe i jer se oglušavao o sve odluke i preporuke Sabora i Sinoda.

(Blic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

pravoslavac

29.05.2015 09:10

Artemije je rascinjen zbog toga što nije prihvatio da napusti Kosovo i Metohiju,te što nije hteo nikakav savez sa zapadom oko Kosova. Patrijarhu Irineju i Saboru SPC je dokazao kako se služi te je mimo njihovih materijalnih apetita privukavsi narod ugrozio episkope SPC jer im je pokazao kako se ponaša pravi pastir.Sad kada su vidjeli da narod ima oči i da vidi Duha Boga u episkopu Artemiju te njemu prilazi jer Bog uvjek obitava sa pravednicima ,prepali su se te pozvali na jedinstvo... Opet su sebe pobili jer kakvo jedinstvo može imati SPC ako ga je rascinila i ne smatra ga za episkopa.Znači li to da se ne važi rascinjenje.? Artemije je episkop koji je pod pritiskom zapada na SPC protjeran i taj isti Artemije danas se vidi po broju ljudi koji mu prilazeda ga je Gospod pogledao i vodi njegovu iskrenu vjeru i borbu za pravdu u pravom smjeru. Ne treba da se pokoleba sve dok mu se Sabor SPC na čelu sa patrijarhom duboko ne pokloni i izvine te istinski prizna zbog čega je hteo da ga se riješi te svoje priznanje i izvinjenje ne objavi ovako u medijima kao što objavljuje svakakve bljuvotine..

ODGOVORITE
Name

loznicanin

29.05.2015 09:25

Znači li da ako se ujedine ja moram opet da se krstim?

Name

odgovor

29.05.2015 09:47

АЕМ И ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ Г. Г. И Р И Н Е Ј У Патријаршија 11000 Београд На Ваше братољубиво писмо одговарамо братољубивије уколико сте спремни да се нађемо на истом, а то је: да нам исповедање непатворене вере, какву су нам од Спаситеља предали богомудри Оци и Светитељи, буде водиља све до Царства небеског. У црквеном расколу може бити само неко ко је изневерио правоверје. Не би данас између нас никакве провалије било да нисте неканонски и неуставно произвели стање у којем се Српска црква данас налази. А произвели сте га да би сте неометаније српско светосавско православље оденули у рухо које му не пристоји. Показало се, по промислу Божјем и у складу са учењем апостола Павла, да поделом међу нама сведочимо да је Црква само тамо где се чува истинска и неискварена вера. Да бисте нас боље и свестраније схватили, кад је реч о исповедању чисте вере, шаљемо Вам посланице са црквенодуховних Сабора одржаних у Лозници код Чачка. Садржина Вашег писма не говори да је оно плод Духа Светога, него плод духа људског ради правдања пред светом; да би се рекло: Ето, ми братољубиво хоћемо да помогнемо бившем епископу рашко-призренском Артемију а он нас одбија. Умеће народ Божји да препозна и разлучи искреност од неискрености, јер памти све претходне догађаје. Ово није „оглушивање о Ваш позив“ него својеврсно сведочење о правоверју. Све док непоколебљиво остајемо у светоотачкој вери, ништа заједничко немамо са расколом, гледано, међутим, Вашим очима, Артемије је у „расколу“. И док мислите да сте Нас административно одвојили од Српске православне цркве, знајте да Нас, догматски гледано, од Христа нисте одвојили нити можете, а то значи ни од Српске православне цркве какву нам је основао и предао Свети Сава. Сведочимо Вам да чврст осећај имамо да смо били и, уистину, остајемо у правој Српској православној цркви коју верници најбоље препознају и прихватају. Захваљујемо Вам на писму. +АРТЕМИЈЕ, епископ рашко-призренски у изгнанству У Београду 14/27. Маја 2015

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

29.05.2015 10:06

Nije on napravio taj raskol već ovi koji bi da budu biskupi i da se voze džipovima. Što se tiče mene kao vijernika on je vladika istinski pravoslavni, i veći je vjernik i od patrijarha i od pojedinih vladika koji sebe nazivaju biskupima. Izopštili su ga zbog toga što nije htio da im se pridruži na putu ekumenizma koji vodi pod papine skute. Samo zbog toga su se ovako izvratili na njega. I način na koji Blic opisuje sve ovo upravo potvrđuje tu činjenicu, jer se zna čija je novina Bljuc. Na zapadu su već počeli sa tim da satjeruju pravoslavne vijernike u katoličke hramove i danas se srpski pravoslavci mole u katoličkim hramovima što je praktično jeres. Vladika Artemije se otvoreno suprostavio tome i zbog toga je protjerivan od strane ovih u crnim odjelima sa zlatnim lancima oko vrata koji ne mare ni za vjernike ni za Boga.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

30.05.2015 23:34

Artemiju mi iz RS treba da pomognemo.Znam veoma dobro pricu o njemu i stradao je od papista samo zato sto je Srbin i pravoslavac. Treba mu pomoci.

ODGOVORITE