Raspisan konkurs za gradnju kuća na Marsu i Mjesecu

Premda nije našla nijedan dokaz o postojanju života na Mesecu ni na Marsu, Američka svemirska agencija (NASA) raspisala je konkurs 3DPHab (3D Printed Habitat Challenge) kako bi bila sigurna da će budući stanovnici zemljinog satelita i crvene planete imati krov nad glavom.

Zanimljivosti 29.05.2015 | 07:19
Raspisan konkurs za gradnju kuća na Marsu i Mjesecu

Pokrenut u okviru NASA programa "Izazovi veka", projekat 3DPHab predviđa razvoj tehnologija za izgradnju kuća izvan naše planete, uz korišćenje lokalnih resursa i recikliranih materijala.

Cilj je "blagovremena" izgradnja kuća za koloniste koji će jednog dana naseliti Mesec i Mars.

"Plan je da se na Mesec i Mars pošalju autonomne građevinske mašine koje će izgraditi stambene jedinice namenjene ljudima", navodi se u saopštenju NASA, prenose zapadni mediji.

U prvoj etapi konkursa, koji će biti otvoren do 15. jula, od zainteresovanih se traži da zamisle realistična arhitektonska rešenja u 3D, a pobedniku konkursa sledi ček na 50.000 američkih dolara.

"Druga etapa, u kojoj će pobednik osvojiti 1,1 miliona dolara, biće posvećena tehnologijama 3D printovanja i tehnologijama kombinovanja uvoznih i lokalnih materijala", dok će u trećoj etapi akcenat biti na izgradnji stambenih jedinica pomoću navedenih tehnologija, navodi se u saopštenju NASA.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar