Elektromagnetna bomba iz kuhinje SAD

U SAD je toku proizvodnja elektromagnetne bombe(EMP) koja koristi elektromagnetnu radijaciju za uništavanje digitalnog oružja, prenose danas američki mediji.

Svijet 28.05.2015 | 13:43
Elektromagnetna bomba iz kuhinje SAD

I kompanija "Boing" i američko vazduhoplovstvo su potvrdili da testiraju EMP koja je, navodno, toliko precizna da može da pogodi određenu zgradu.

EMP bi svelo neprijateljsko oružje visoke tehnologije na hrpu metala.

Kada bi neprijatelj posjedovao istu tehnologiju, takvo oružje bi vrlo brzo uništilo skupu američku elektromrežu i ubilo milione ljudi u Americi.

"Još nismo dostigli filmove ''Zvjezdane staze'' i ''Ratovi zvijezda'', ali ovo je definitivno tehnološki napredak koji nam pruža priliku da radimo stvari koje ranije nismo mogli", izjavio je vodeći istraživač u laboratoriji američkog vazduhoplovstva Piter Finli u intervjuu za CNN.

"Ova tehnologija obilježava početak nove ere u modernom ratovanju", rekao je Finli.

On navodi da bi ova tehnologija u bliskoj budućnosti mogla biti upotrebljena za onesposobljavanje neprijateljskih elektronskih sistema i sistema podataka i prije nego što stignu prvi vojnici ili avioni.

"Dostigli smo svaku metu koju smo ikada hteli, a od naučne fantastike smo napravili naučnu činjenicu", zaključio je Finli.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Crni

28.05.2015 12:42

Niko ne može sa Amarikom .

ODGOVORITE
Name

Kuku mene

28.05.2015 17:16

Ako mi uniste mobitel jer je jeftin, a ja pisem svasta. Gotova sam.

ODGOVORITE