U "Bosnalijeku", uhapšeno pet lica

U akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) kodnog naziva "Bajer" na području Sarajeva do sada je uhapšeno pet lica, za nekoliko se traga, a vrše se pretresi više lokacija u vezi sa nezakonitim aktivnostima u preduzeću "Bosnalijek".

Bosna i Hercegovina 27.05.2015 | 18:41
U "Bosnalijeku", uhapšeno pet lica

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, danas su u saradnji sa Sipom, MUP-om Kantona Sarajevo i Poreskom Upravom Federacije BiH, slobode lišeni Šefik Handžić, Amar Arslanagić, Aida Selvić, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo.

U saopštenju Tužilaštva Kantona Sarajevo navodi se da u saradnji sa Sipom preduzimaju mere na pronalasku i drugih osumnjičenih.

Sipa je saopštila da je ovoj akciji prethodila višemesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi "Bosnalijek" Sarajevo.

Iz Sipe ističu da će više informacija javnosti biti objavljeno nakon realizovanja aktivnosti na terenu.

Lica su lišena slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizovana grupa od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenja službene isprave, porezne utaje i drugo u svojstu zaposlenih u firmama "Bosnalijek", "Brštanica" i "Karpe Diem", koje se nalaze u Sarajevu.

Osumnjičene terete da su na ovaj način oštetili "Bosnalijek" Sarajevo, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode biće predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo koje će ispitati osumnjičene i odlučiti o daljim merama.

Za osumnjičene obuhvaćene istragom postoji osnovana sumnja da su počinili organizovani kriminal u vezi sa krivičnim delima zloupotreba položaja ili ovlašćenja, poreska utaja, krivotvorenje službene isprave, te sklapanje štetnog ugovora.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SA

27.05.2015 18:50

UDJITE U CESTE FEDERACIJE PA VIDITE STA RADI ENSAD KARIC I HAMED RAMIC EURO ASFALT SA POKROVITELJOM KRIMINALA DAMIROM HADZIC A POGOTOVO NA TRASI SVILAJ ODZAK NA KOJOJ NIJE NISTA URADJENO PO PROJEKTU

ODGOVORITE
Name

samo vas posmatram

27.05.2015 19:39

Kakvo ofiranje ove Sipe sutra svecano pustanje svih pet lica koji ce kasnije tuziti ove i dobiti na sudu.

ODGOVORITE