Uvedena odbrana od unutrašnjih voda

Odbrana od poplava od unutrašnjih voda uvedena je na nekoliko lokacija u Vojvodini, saopštile su “Vode Vojvodine”.

Srbija 27.05.2015 | 15:52
Uvedena odbrana od unutrašnjih voda

Na sistemima „Dunavac“ i „Vrbak“ uvedena je vanredna, a na sistemu „Kovilj“ redovna odbrana od poplava, a kako bi se voda što pre povukla, pored četiri crpne stanice uključene su i dve mobilne pumpe velikog kapaciteta. Najviše problema i dalje ima na području Kovilja i pojedinim delovima severno od Novog Sada, kažu u JVP “Vode Vojvodine”.

Rastu Dunav i Sava

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih nekoliko dana očekuje se i porast vodostaja Dunava i Save. Ukoliko se prognoze ostvare vodostaji Save kod Sremske Mitrovice i Dunava kod Novog Sada približiće se ili neznatno prevazići granice kada se proglašava redovna odbrana od poplava.

Redovna odbrana od poplava proglašena je i na sistemu „Jaračka Jarčina“. U naselju Donji Petrovci na čišćenju i izmuljenju kanala angažovana su dva bagera. Prema izveštajima sa terena, nivo vode u kanalima opada ili stagnira, što znači da većih problema na poljoprivrednim površinama ne bi trebalo da bude.

- Zbog porasta vodostaja Dunava i zatvaranja gravitacionih ustava za odvodnjavanje, redovna odbrana uvedena je i na četiri sistema na području Bačke Palanke. Sve probleme na kanalskoj mreži i eventualne prepreke koje blokiraju ili usporavaju oticanje vode trebalo bi što pre prijaviti nadležnim službama JVP “Vode Vojvodine” ili vodoprivrednim preduzećima na terenu – kažu u tom preduzeću, te napominju da je obaveza JVP “Vode Vojvodine” da kanale održava funkcionalnim, a da su vlasnici parcela obavezni da vodu sa svojih njiva odvode do kanala. Za probleme sa vodom u naseljenim mestima nadležne su lokalne samouprave, a ne JVP “Vode Vojvodine”.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar