Zašto je Makedonija toliko važna Rusiji?

Sukob koji je pre nekoliko nedelja izbio u Makedoniji možda nije otišao dalje od Kumanova i Skoplja, ali se njegove posledice uveliko osećaju na međunarodnom planu. Rusija je posebno zabrinuta da se sprema "makedonski Majdan" i važno je reći zašto.

Svijet 26.05.2015 | 16:59
Zašto je Makedonija toliko važna Rusiji?

Situacija je svakako slična. Teroristički napad albanskih terorista dogodio se u trenutku političke krize u Makedonije, u kojoj traje pravi mali politički rat između premijera Nikole Gruevskog i lidera opozicije Zorana Zaeva zbog niza političkih skandala.

Kumanovo je dodatno zapalilo i onako komplikovanu situaciju. To je za rezultat imalo niz masovnih demonstracija protiv vlasti i podelu Skoplja u dva tabora, nalik na majdanske proteste u Kijevu.

Da li je "makedonski Majdan" jedini razlog ruske zabrinutosti?

Ono što Ruse najviše podseća na Kijev i zbog čega se Moskva naročito brine jeste činjenica da je ovaj političku sukob pozicije i opozicije počeo u domaćim i stranim medijima da se opisuje kao sukob zapadno i istočno orijentisanih političara. A to, kao što smo videli na primeru Ukrajine, može dovesti do puča i najvažnijeg razloga zbog kojeg Rusija pomno prati situaciju u Makedoniji – "Turskog toka".

Vojni analitičar Miroslav Lazanski je na početku sukoba u Kumanovu ocenio da dešavanja u Makedoniji nisu nimalo slučajna i da su deo plana koji ima za cilj sabotažu "Turskog toka".

Podsetimo, "Turski tok" je alternativa "Južnom toku", projektu koji je imao za cilj izgradnju gasovoda od Rusije preko Crnog mora do Evrope, kako bi se zaobišla nestabilna Ukrajina, kod koja je i pre puča bilo problema u dostavi gasa evropskim potrošačima. Međutim, kako je ovaj projekat ukinut odustajanjem Bugarske, Rusija je pronašla alternativu koja efikasno zaobilazi kritične NATO i EU zemlje koji bi potencijalno mogle da zaustave njegovu izgradnju.

"Turski tok" ide ispod Crnog mora do Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i dalje ka EU. Grčka, iako član EU i NATO pakta, nalazi se teškoj finansijskoj situaciji i dugovima za koje krivi MMF i evropske kreditore. Uz to, nova grčka vlada Aleksisa Ciprasa odavno se zalaže za kurs približavanja prema Rusiji.

Turska je takođe priča za sebe. Kao regionalna sila i najvažniji partner Amerike na Bliskom istoku, ona je oduvek aktivno vodila sopstvenu spoljnu politiku zbog čega je, između ostalog, dugogodišnji kandidat za članstvo EU.

Makedonija – najslabija karika Turskog toka

"Činjenica je da se ponovo zaljuljalo u Makedoniji, ona je najslabija karika "Turskog toka" koji treba da ide preko Rusije, Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske. Turci će dati, Cipras će verovatno dati, Srbija će dati, Orban će dati i evo ti ruskog gasa u Austriji. Kako to preseći?", nagovestio je Lazanski, dodavši da ne vidi nijedan drugi razlog da se Albanci u Makedoniji baš sada pobune.

Poznato je da je Makedonija, baš kao i Srbija, prijateljski nastrojena prema Rusiji. Takođe je i zemlja kandidat na putu za članstvo u EU koja se nije pridružila sankcijama Rusiji. Njen predsednik je takođe otputovao na Paradu pobede.

Za Moskvu, reč je o jednoj od retkih evropskih država koja nije u lošim odnosima sa Rusijom, a to je za nju od velike važnosti. Naravno, pad vlade prijateljske Moskvi i dolazak druge "manje kooperativne" može se loše odraziti po realizaciju Toka. To je potvrdio i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je izjavio da se događajima u Makedoniji grubo upravlja spolja i da to zabrinjava Moskvu.

Lavrov je naglasio da iza događaja u Makedoniji "stoji želja da se utiče (na Gruevskog) zbog odbijanja da se priključi sankcijama protiv Rusije", kao i zbog toga što je "svojevremeno podržao Južni tok". Rekao je da je razlog tome i što makedonski premijer sada "izražava spremnost da sarađuje u realizaciji drugih mogućnosti isporuka energenata iz Rusije na jug Evrope, uključujući i Turskim tokom".

Izvor: Srbija danas

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ZAMISLJEN

06.03.2017 09:54

Makedonci kako god bilo, nebih vam bio u opancima...

ODGOVORITE