Kineski "Global tajms" prijeti Vašingtonu

Kineske države novine "Global tajms" zapretile su ratom SAD, ako Vašington nastavi da se meša u kineske teritorijalne sporove!

Svijet 26.05.2015 | 13:15
Kineski "Global tajms" prijeti Vašingtonu

Kina ima dugi popis teritorijalnih sporova u Južnokineskom moru, a jedan od najpoznatih je sa Japanom oko nenastanjenog ostrvskog lanca "Diaoju", ili "Senkaku" na japanskom.

Radi se o ostrvima severnoistočno od Tajvana, bogatim prirodnim resursima.

Prošle sedmice kineska ratna mornarica oštro je upozorila posadu američkog posmatračkog aviona "P8-A Poseidon" (Kinezi ga zovu špijunskim avionom), nakon što je primećen u vazdušnom prostoru iznad serije veštačkih ostrva koje Kina gradi kako bi utvrdila svoje pravo na cijelo more.

Pojačana kineska vojna prisutnost u tom području vidi se kao "rast samouverenosti" i želja za stvaranjem političke sfere uticaja.

Gradnja veštačkih ostrva i grebena dovela je do "uzbune" među kineskim susedima, poput Malezije i Vijetnama - navodi britanski "Indipendent".

Filipini, u čijoj blizini Kina pravi veštačka ostrva, odmah su pozvali SAD da ih zaštite od kineske "agresije".

Voltair Gazmin, filipinski ministar odbrane, najavljuje da će se sastati sa američkim kolegom na Havajima i zatražiti jaču američku pomoć.

Kineski susedi zabrinuti su jer je u Južnokineskom moru sada ograničena sloboda plovidbe i letenja.

Kinezi otvoreno prete američkim avionima, uz poruku Pekinga da je Kina "čvrsta kao stena" u svojoj nameri da sačuva bezbednost zemlje.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SSSS

26.05.2015 13:44

NEKADA SAM REKAO DA ČE I NJIMA (SAD-u) DOČI KRAJ NIJIHOVOM PONAŠANJU PREMA MANJIM ZEMLJAMA ALI KADA JEDNA ZEMLJA POPUT KINE ILI RUSIJE IZGUBI STRPLJENJE ONDA NEKA SE DOBRO PAZE,A NADAM SE DA ČE UBRZO NEKO DA USTAVI TU BAGRU DA SIJE ZLO PO SVETU.

ODGOVORITE
Name

xxx

26.05.2015 15:06

Kada Amerika prestane da uspostavlja demokratiju u svijetu,tada ce nastati mir na planeti