Makedonija bezbjedna za putovanje

Makedonija je bezbjedna zemlja za putovanje, a grupa koja je izvela "izolovan" teroristički napad u Kumanovu eliminisana je, saopšteno je juče iz makedonskog Ministarstva inostranih poslova.

Region 25.05.2015 | 07:31
Makedonija bezbjedna za putovanje

Ministarstvo je saopštilo da "obavještava građane, turističke organizacije i turističke operatere da je politička situacija u Makedoniji stabilna, a sigurnost svih građana i posjetilaca garantovana".

Naglašeno je da se svi događaji u Makedoniji odvijaju bez problema, u miru i nisu prijetnja za destabilizaciju društva, kako u nacionalnom, tako i u regionalnom i globalnom okviru.

- Oružani napad terorističke grupe u Kumanovu je završen. To je bio izolovan slučaj, bez ikakvih implikacija za ostali dio države i šire. Stanje je normalno, a teroristička grupa u cijelosti je eliminisana - objašnjeno je u saopštenju.

Iz makedonskog MIP-a navode da su Makedoniju od 15. do 17. maja posjetili turisti iz Beneluksa, Danske, Austrije, Turske, Poljske, Kine, kao i gosti i susjednih država, prije svega, iz Bugarske, Albanije i Grčke. U saopštenju su pozvani strani turisti da posjete Makedoniju i da upoznaju njene običaje, tradiciju, gostoprimstvo, te da uživaju u prirodnim ljepotama.

S druge strane, tužilac kosovskog specijalnog tužilaštva Ali Redža izjavio je da mu je od rodbine ubijenih u terorističkoj akciji u Kumanovu stiglo devet zahtjeva da bude ponovljena obdukcija jer, kako navode, ne vjeruju u objektivnost makedonskih institucija.

Oni su predali zahtjev da departmanu zdravstva bude naloženo da se p Kumanovo se sprema na Kosovu

Ali Redža izjavio je da se na Kosovu spremaju događaji identični kao u Kumanovu.

- Sličan scenario priprema se na Kosovu - rekao je Redža ne navodeći nikakve detalje i ističući da su o takvoj mogućnosti obaviještene kosovske institucije. On je dodao i da trenutno radi na jednom teškom slučaju za "koji se očekuje da se desi", ali da je u toku istraga o materijalnim dokazima i licima, i da će Kosovo spriječiti svako krivično djelo.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar