Nema dogovora o proizvodnji nafte

Iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zangane rekao je da zemlje članice OPEK-a ne mogu da se dogovore o smanjenju proizvodnje nafte, što bi moglo da poveća cijene, prenose iranski mediji.

Svijet 24.05.2015 | 18:31
Nema dogovora o proizvodnji nafte

"Malo je vjerovatno da će zemalje izvoznice nafte, koje su članice OPEK-a, na sljedećem sastanku u junu donijeti odluku da smanje proizvodnju nafte, jer ne mogu da se dogovore o ovom pitanju", izjavio je Zanganeh za iransku novinsku agenciju "Mer".

On je dodao da je pod sadašnjim uslovima malo vjerovatno da će OPEK promijeniti obim proizvodnje nafte i objasnio da bilo kakvo smanjenje obima proizvodnje zahtijeva konsenzus zemalja članica.

Prošlog mjeseca Zaganeh je predložio da OPEK na narednom sastanku donese odluku o smanjenju proizvodnje za pet odsto, da bi povećao cijene, podsjeća agencija "Sputnjik".

Na sastanku u novembru 2014. godine, 12 članica naftnog kartela, na čijem čelu je Saudijska Arabija kao najveći proizvođač, donijele su odluku da ne smanje proizvodnju kako bi zaštitile cijenu nafte.

To je dovelo do naglog pada cijena nafte, koja je u januaru iznosila manje od 50 dolara po barelu, što je prvi put od maja 2009. godine.

Odluka da održe kolektivnu proizvodnju na maksimalnih 30 miliona barela dnevno donesena je uprkos prijedlozima zemalja, kao što su Venecuela i Iran, koje su tražile smanjenje proizvodnje da bi se podržale cijene na tržištu koje je preplavljeno naftom.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar