Većina za legalizaciju istopolnih brakova

Preliminarni rezultati referenduma o legalizaciji istopolnih brakova u Irskoj pokazuju da je većina stanovnika u ovoj katoličkoj zemlji na juče održanom referendumu podržala legalizovanje gej brakova.

Svijet 23.05.2015 | 14:29
Većina za legalizaciju istopolnih brakova

U Dablinu su glasovi prebrojani na 13 odsto glasačkih mjesta, a prema prvim rezultatima 73 odsto glasača podržalo je brak pripadnika istog pola.

I u ostalim dijelovima Irske su slični rezultati, a ako takvi podaci budu i konačni Irska će biti prva zemlja na svijetu koja će tu odluku donijeti na referendumu.

Biračima je na referendumu postavljeno pitanje da li žele da se u ustav doda član koji glasi: "Brak mogu sklopiti dvije osobe u skladu sa zakonom, bez obzira na njihov pol".

Legalizacija gej brakova bi bila ogromna promjena u toj tradicionalno katoličkoj republici, gdje je homoseksualnost bila nelegalna do 1993. godine, a abortus je i dalje zabranjen, osim u slučaju kada je ugrožen život majke.

Predloženu reformu podržavaju sve političke stranke i mnoge javne ličnosti, a protive joj se lideri Katoličke crkve u ovoj zemlji.

izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Crni

23.05.2015 16:04

Dabogda mu u kući bio ko ga želi eto toliko od mene

ODGOVORITE
Name

drina

23.05.2015 18:15

Dzaba im.

ODGOVORITE