Holandija zabranjuje nošenje burke?

Delimična zabrana nošenja odevnih predmeta koji u potpunosti prekrivaju lice u javnosti, predložile su holandske vlasti, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svijet 23.05.2015 | 09:21
Holandija zabranjuje nošenje burke?

Predložena zabrana, koju prethodno mora da odobri parlament, odnosiće se na sve odevne predmete koji pokrivaju lice, uključujući skijaške maske i šlemove. Oni se neće moći nositi u javnom transportu, školama, vladinim i zdravstvenim ustanovama.

Holandski premijer Mark Rutte rekao je novinarima u Hagu da ova "mera nema nikakve veze sa religijom".

"U slobodnoj zemlji kao što je Holandija svako ima pravo da se oblači kako hoće, bez obzira šta drugi misle. Ta sloboda je limitirana samo u situacijama kada je važno da ljudi jedni drugima gledaju u lice", rekao je Rutte.

Podsetivši da samo nekoliko stotina žena u Holandiji nosi odeću koja ih u potpunosti pokriva, on je dodao da je ova mera potrebna da bi se osiguralo poštovanje vrednosti holandskog društva.

Izvor: Srbija Danas/Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Čiča..

23.05.2015 20:42

Meni su ove cure umotane u crno bezveze.Izgledaju kao nindže.Kad muškarci islamisti zahtjevaju od njih da se tako umotavaju, sto, i oni nebudu tako zamotani.

ODGOVORITE
Name

Md

23.05.2015 20:44

Nisu ih trebali ni primati ovakve zamotane

ODGOVORITE
Name

piksel

24.05.2015 07:10

Ispravna odluka vlade Holandije.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

24.05.2015 07:16

U vreme nestabilnosti, zategnutosti u svetu, nije pozeljno da neko ide ulicama gradova a ne zna se da li je musko ili zensko i nosi li nesto ispod odece ili ne.

ODGOVORITE