Mišković će od države da traži milione!

Ako bude oslobođen optužbi, biznismen će zahtevati materijalnu nadoknadu. Zbog suđenja “Najki” raskinuo ugovor sa “Deltom”. Propalo dva miliona evra u Univerzal banci...

Srbija 22.05.2015 | 18:15
Mišković će od države da traži milione!

Ukoliko presuda Miroslavu Miškoviću bude oslobađajuća biznismen će zahtevati da mu se isplati višemilionska nadoknada štete!

Nekoliko puta tokom suđenja on je ponovio da će tražiti odštetu, zbog, kako je rekao, montiranog procesa koji se vodi protiv njega i optužnice za krivična dela koja ne postoje.

O ovome je pričao i Miškovićev škotski advokat Ijan Forester, koji zastupa njegovu kiparsku firmu “Hemslejd” (optužba za sticanje protivpravne koristi u slučaju davanja zajma PZP “Niš”), navodeći da će “posle ovog procesa zasnovanog na fiktivnim optužbama svi oštećeni zahtevati nadoknadu štete”.

Šteta je stvarna, oduzeta je imovina, sredstva su blokirana, partneri zaplašeni i otišli negde drugo - ocenio je Forester.

Međutim, šteti tu nije kraj, jer se ona iz dana u dan povećava. Države koje prekrše svoje obaveze moraju da isplate nadoknade oštećenima.

S obzirom na to da su optužbe bespredmetne i da smo uspeli da ih pobijemo, tužilac bi morao da odustane od ovog slučaja i budžet Srbije zaštiti od daljih gubitaka.

Forester podvlači da je država blokirala imovinu “Hemslejda” u Srbiji u vrednosti od 20,2 miliona evra.

Mišković je već ukazivao da je on kažnjen i pre presude.

Proveo sam osam meseci u zatvoru, tada mi je umrla majka, zatim i otac. Unuče mi se rodilo u tom periodu. Dodatno i ceo sudski proces ozbiljno pogađa i poslovanje “Delta holdinga” - naveo je Mišković.

Posle toliko radnog veka i poslovnih uspeha, sad ja tu nešto da varam.

Taj novac trebalo bi da obezbedi plaćanje navodno protivpravno stečene koristi od 217.000 evra prilikom davanja zajma PZP “Niš”.

Blokirani iznos je 93 puta veći od 217.000 evra - ukazuje Forester.

Zbog istog razloga blokirana je i privatna imovina Miroslava Miškovića. On je poslat u zatvor, onemogućeno mu je da putuje i sastaje se sa poslovnim partnerima van Srbije. Zbog toga njegove kompanije trpe ogromnu štetu.

Inače, sam Mišković je prilikom iznošenja odbrane tokom suđenja pričao da je zbog ovog procesa između “Delte” i “Najka” raskinut ugovor o saradnji i da je to bio ogroman gubitak za njegovu kompaniju. Naglasio je da će i zbog toga sigurno tražiti odštetu od države Srbije.

Blokirana mi je imovina u vrednosti od 45 miliona evra. I tu se trpi velika šteta, jer se taj novac ne obrće i koristi. Za jemstvo da se branimo sa slobode nudili smo hipoteku na zgradu u vrednosti od 17 miliona evra, što nije prihvaćeno. Uzeta je kaucija od 12 miliona evra, što nema nigde u regionu i to da je uplatimo u dinarima. To sada vredi 11 miliona evra - naveo je Mišković. Kome je interes da “Delta” gubi. Takav odnos ima velike posledice na rad kompanije.


Mišković je najavljivao i da će zbog postupka koji se vodi protiv njega zatražiti vašingtonsku arbitražu. Pred međunarodnim centrom za investicione sporove u tom gradu postupke pokreću firme koje investiraju u određenim državama, a smatraju da su oštećene tokom poslovanja.

U ovom slučaju bi to bila firma “Hemslejd”.

Jedna od šteta zbog procesa u poslovanju Miškovićevih kompanija, kako kaže njegov advokat Zdenko Tomanović je i dva miliona evra, koje je “Mera invest” imala na računu Univerzal banke.

Taj novac je blokiran, a posle je banka propala i para više nema.

Takođe, i meseci koje je proveo u zatvoru, kako je govorio biznismen iznoseći svoju odbranu, mogu da “imaju svoju cenu.”

Ustavni sud je na kraju rekao da ja ne mogu da budem u pritvoru, ali sam to dobio tek pošto sam platio jemstvo. I šta ja sad da radim sa tim - rekao je Mišković. Kompanija trpi, jer ne mogu da putujem u inostranstvo i ugovaram poslove.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Доктор

22.05.2015 18:20

Сасвим нормално да тражи оштету Сву политичку популарност Вучић је стекао хапшењем Мишковића Наравно када је хапшење урађено у политичке сврхе ту је оптужница увјек лоше урађена и нису се надали оваквој одбрани Да је дао Бог више Мишковића били би сви запошљени

ODGOVORITE
Name

Sve znamo

22.05.2015 18:34

Miško znamo da si krao. Znamo da ti je ćuzu napakovo Dinkić jer niste pošteno podelili Slobine pare sa Kipra... Ali nema veze. Tuži državu i neka ti sve namire. Tako i treba kad je vode oni koji u životu nisu zaradili deset eura i nemaju ni četir razreda osnovne. A htjeli bi da budu državnici.

ODGOVORITE
Name

Iskren

22.05.2015 19:40

miskovic je ober lopov

ODGOVORITE