Džihadisti kontrolišu polovinu Sirije

Ekstremna džihadistička organizacija Islamska država zauzela je antički grad u centralnoj Siriji Palmiru, objavila je danas nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Svijet 21.05.2015 | 11:40
Džihadisti kontrolišu polovinu Sirije

Džihadisti kontrolišu vazduhoplovnu bazu, zatvor i sedište obaveštajne službe u tom gradu, izjavio je direktor Sirijske opservatorije Rami Abdulrahman, preneo je Rojters.

U sukobima koji su trajali od srede poginulo je najmanje 100 pripadnika provladinih snaga, dodao je on, a sirijski državni mediji javljaju da su se provladine snage povukle.

Abdulrahman je rekao da za sada nema izveštaja o uništavanju kulturnih spomenika u Palmiri.

Sirijska opservatorija prikuplja informacije od mreže svojih izvora sa tererna, navodi Rojters.

Nakon zauzimanja Palmire pod kontrolom Islamske države nalazi se više od 50 odsto sirijske teritorije.

Sirijske provladine snage evakuisale su juče građane iz drevnog grada Palmire nakon upada većih grupa ekstremista Islamske države u taj grad, izvestila je sirijska državna televizija.

Evakuacija, koju su sprovele snage sirijske Nacionalne odbrane, usledila je nakon žestokih borbi u i oko grada, koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine Uneska i takođe predstavlja stratešku vojnu lokaciju, povezanu putevima sa gradovima Homsom i Damaskom.

Na stotine statua izmešteno je iz Palmire na bezbednu lokaciju, kako bi bile sačuvane od ekstremista IS, koji su uspeli da uđu u taj istorijski sirijski grad, saopštio je načelnik službe za antikvitete Mamun Abdulkarim.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar