Pariz: Peticija za oslobađanje Srba

U Parizu je pokrenuta međunarodna elektronska peticija "Oslobodite Olivera Ivanovića i sve ostale srpske političke zatvorenike na Kosovu", koja će biti proslijeđena komesaru EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini.

Srbija 21.05.2015 | 10:39
Pariz: Peticija za oslobađanje Srba

Pokretači peticije su aktivisti humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo", koji planiraju da proslijede peticiju Mogerinijevoj nakon što prikupe više hiljada potpisa, prenose mediji.

Peticiju je do sada potpisalo 200 onlajn čitalaca, među kojima su, osim istaknutog aktiviste ove organizacije iz Francuske Nikole Mirkovića i francuski pukovnik Žak Ogar, autor knjige "Evropa je skončala u Prištini", koji je bio vojnik francuskog Kfora, kao i švajcarsko-srpski izdavač Slobodan Despot.

U tekstu peticije se navodi da je Ivanović nepravedno zatvoren u zatvoru Euleksa i optužen za ratne zločine 15 godina "nakon navodnih činjenica".

"Njegovo suđenje sve je više političko suđenje, u kojem albanski političari traže da se Ivanović eliminiše sa političke scene jer je on jedan od najuglednijih i najuticajnijih pripadnika srpske zajednice", dodaje se u tekstu.

Navodi se da je Ivanović već dobio podršku od istaknutih ljudi, kao što su general Vilijam Neš, Džejms Fit, Entoni Velš, Džerard Galuči, Džo Napolitano, Iain King, Karolina Mek Kul, Majkl Kits, Beatris La Kost.

"Sada pozivamo Evropsku uniju da garantuje povratak vladavine prava na Kosovu da bi se osiguralo da se politička suđenja odmah prekinu i Oliver Ivanović bude pušten", piše u peticiji.

Aktivista organizacije "Solidarnost za Kosovo" Nikola Mirković očekuje masovno prikupljanje potpisa, navodeći da u Francuskoj ima mnogo intelektualaca koji su bili protiv NATO bombardovanja Srbije i koji znaju koliko je težak život Srba na Kosovu.

"Uložićemo svu našu energiju koja bi bila korisna za uspeh Olivera i ostalih Srba", istakao je Mirković.

Humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" se već godinama bavi prikupljanjem pomoći za Srbe na Kosovu i Metohiji i promoviše drugačiji pogled na događaje iz 1999. godine, u odnosu na mejnstrim stav zapadnih zemalja.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar