Samo reforme vraćaju povjerenje EU u BiH

Vlasti u BiH moraju predstaviti konkretan plan ekonomskih reformi tokom juna, ili najkasnije prije početka ljetne pauze. U suprotnom, može se desiti da izgube stečeno povjerenje evropskih institucija.

Bosna i Hercegovina 20.05.2015 | 22:51
Samo reforme vraćaju povjerenje EU u BiH

Ovo je rečeno proteklih dana u razgovoru sa nekoliko značajnih predstavnika evropskih institucija i uticajnijih zemalja članica EU.

Naši sagovornici ističu da prvi put nakon duže vremena gaje umjereni optimizam da će svi nivoi vlasti predstaviti barem nekoliko reformi koje će ići u pravcu ispunjavanja obaveza iz agende "Rast i zapošljavanje" i realizacije pisane izjave o evropskom putu BiH u sklopu evropske inicijative, koju su inicirale Njemačka i Velika Britanija u novembru prošle godine.

Zanimljivo je da niko od njih nije vidio veći problem u činjenici da je vlast na nivou FBiH bila pred raspadom. Oni, naime, vjeruju da je ekonomska situacija u zemlji takva da nijednom nivou vlasti ne ostavlja puno prostora za taktiziranje i političko nadmudrivanje.

"Mislimo da su svi donosioci odluka duboko svjesni činjenice da moraju staviti barem nešto na sto što će njihovi birači ocijeniti pozitivnim, posebno imajući u vidu da su sve kase prazne i da moraju naći načine da svojim biračima pokažu da rade u njihovom interesu", naveo nam je jedan sagovornik.

Upozorava se da neki krugovi u BiH potcjenjuju značaj stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna, ali i napominju da postoje pojedina ministarstva koja taj problem shvataju ozbiljno i rade na otklanjanju problema poput mogućnosti izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Naši sagovornici, dalje, ističu da je nedavni sastanak na Jahorini svih nosioca vlasti prvi put nakon duže vremena pokazao ozbiljnost svih strana, te da bi njegove pozitivne posljedice mogle biti dalekosežne, iako to, kako navode, sada možda ne izgleda tako.

Učesnici sastanaka su nam naveli da su neki lideri koji su javno pokazivali tvrđe stavove na sastancima, ipak, postupali trezveno i razumno i pokazali spremnost da rade na donošenju najvažnijih zakonskih projekata.

Vjeruje se da je zakon o radu gotova stvar, ali i da je potrebno ubrzati posao na dodatnim reformama.

Neki od sagovornika su nam istakli i sve veću zabrinutost islamskim ekstremizmom i vezama s Islamskom državom, ističući da ukrajinska kriza, ako je ranije i bila glavni razlog za fokusiranje pažnje na naš region, danas to definitivno više nije.

Ističu da je i prije napada u Zvorniku postojala zabrinutost za mogućnost širenja ekstremnih ideologija, ali i mogućnost infiltracije članova i simpatizera IS-a među izbjeglice iz Sjeverne Afrike u Evropu.

Neki sagovornici su isticali i još jedan važan element koji se kod nas vrlo rijetko spominje, odnosno veza balkanskog podzemlja sa narko-grupama iz Južne Amerike, koji bi Balkan mogli iskoristiti kao polaznu osnovu za doturanje narkotika na prostor EU.

Zato se očekuje jačanje pravne države, tješnja saradnja bezbjednosnih agencija i policijskih snaga ne samo unutar BiH, nego i na širem regionalnom nivou.

Srećko Latal, analitičar iz Sarajeva, ocjenjuje djelimično tačnim procjene evropskih diplomata da bi situacija sa praznim kasama mogla dodatno motivisati vlasti na svim nivoima da pokrenu reforme.

"Vlasti imaju sve više problema da se zadužuju kroz kratkoročna zaduženja objavljivanjem trezorskih zapisa, a sredstva od MMF-a su bila uplanirana još u prošlogodišnji budžet, tako da je stanje u javnim finansijama poprilično zabrinjavajuće", rekao je on.

Dodao je da je rano reći da li bi pad Vlade FBiH mogao usporiti planirane reforme, ali je ocijenio i da ni Vlada Republike Srpske nije stabilna, te da se vodi mrtva trka koja će vlada prije pasti.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Uraaa

20.05.2015 21:12

A sta vraca povjerenje nase u EU ??? Mozda da priznate kako su amerikanci samozvani svjetski policajci, kako su nam namjestili sukob, kako su sve rezirali po Iraku,Libini,Siriji,Jemenu...Kako se brinu dal cemo imati gasa preko Turskog toka..Zbog cega su na granici Rusije...Neke to zanima u BiH. To objasnite pa cemo onda o Evropskoj uniji koja se uskoro ako Bog da raspada.

ODGOVORITE
Name

re.uraaa

21.05.2015 04:16

Volio bi to da se raspadne EU, dogodice se to,hoce to kad se masta.

ODGOVORITE