Ove stvari treba da znate ako putujete u Aziju

Iako se putovanja često povezuju samo s onim pozitivnim iskustvima, to ponekad i nije baš skroz tačno.

Putovanja 20.05.2015 | 12:04
Ove stvari treba da znate ako putujete u Aziju

U nastavku istražite nekoliko činjenica koje bi vas mogle naterati na razmišljanja, a sve u svrhu da još bolje provedete svoj dragoceni godišnji odmor.

1. Predviđa se kako čak 70 odsto novca potrošenog od strane turista, odlazi iz Azije. Gotovo sve što turisti potroše u relativno siromašnim državama, odlazi na bankovne račune multinacionalnih hotelskih lanaca, restorana i turističkih agencija.

2. Ful Mun žurke koji se organizuju u Ko Phanganu, se svakoga dana iznova bore sa čak 12 tona otpada! Iako je ovaj festival prekrasan doživljaj, smeće je veliki problem. Plastične boce, limenke i kese nimalo ne doprinose kvalitetu jutarnjeg džoginga...

3. Jedna četvrtina ostrva Boracay na Filipinima je u vlasništvu međunarodnih kompanija. Međutim nije to slučaj samo ovde, često hoteli i kompanije kupuju zemljišta širom sveta kako bi izgradili što veće turističke sadržaje, i tako imali veliku korist.

4. Jedan prosečan golf teren u nekoj tropskoj zemlji u Aziji troši isto onoliko vode kao i grad sa 60.000 stanovnika! Ovo je brojka o kojoj bi svi trebalo malo da se zapitaju.

5. Iako turisti često govore kako dok putuju vole svoje vreme da provode sa lokalcima, statistike pokazuju suprotno. Čak 85 odsto putnika se na proputovanju Azijom druži samo sa drugim putnicima.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar