Haris Silajdžić ponovo politički aktivan?

Bivšem članu Predsjedništva BiH i osnivaču Stranke za Bosnu i Hercegovinu Harisu Silajdžiću ponuđena je nova pozicija unutar bošnjačkih struktura, saznaje "Dnevni avaz".

Bosna i Hercegovina 20.05.2015 | 11:25
Haris Silajdžić ponovo politički aktivan?

Silajdžić već neko vrijeme nije politički aktivan, u javnosti se pojavljivao samo kao pjesnik i autor, ali je iz više izvora potvrđeno "Avazu" da je Silajdžić pozvan da zauzme poziciju svojevrsnog "bošnjačkog šefa diplomatije".

Već duže vrijeme, naime, u krugovima bliskim vladajućoj SDA, ali i dijelovima Islamske zajednice, razmatra se osnivanje tijela, poput nekog savjeta za spoljne poslove, koje bi van granica BiH lobiralo te ostvarivalo međunarodne kontakte nezaisno o zvaničnim državnim institucijama. Do sada osnovana slična tijela krug blizak vlastima ne smatra referentnima te želi osnovati svoje.

Smatra se da aktuelno čelništvo IZ BiH više posla ima unutar bh. granica pa bi onda Silajdžić kroz novu strukturu preuzeo "spoljne poslove".

Nije još potpuno jasno da li bi ta struktura bila dio Islamske zajednice ili odvojena organizacija u čijem bi osnivanju IZ BiH učestvovala. Kako je više izvora prenijelo, na tome intenzivno radi grupa tzv. malezijskih studenata koje predvodi Amer Bukvić, direktor BBI banke i blizak saradnik Bakira Izetbegovića.

Silajdžić je, prema njihovom mišljenju, idealna opcija za tu poziciju, a računaju na njegovo iskustvo i međunarodni ugled. Sam Silajdžić nije htio javno govoriti o ovim informacijama.

"Kao što znate, ja ne dajem izjave za medije. Tako će ostati i ovaj put. Hvala vam na pozivu", rekao nam je jučer Silajdžić.

U posljednje vrijeme, Silajdžić je nerijetko viđen u Bukvićevom društvu, a redovno je u sarajevskoj Begovoj džamiji na džuma-namazu.

Sa druge strane, nije mali broj uticajnih unutar IZ BiH, pa i SDA, koji se protive ovakvom planu, upozoravajući da bi takav korak mogao oslabiti državne institucije i pokazati da i Bošnjaci odustaju od njih te prave paralelne strukture kakve kritikuju kod ostalih konstitutivnih naroda.

Kako "Dnevni Avaz" saznaje, malezijska grupa, pod čijom su kontrolom osim BBI banke i brojne druge kompanije pa i neke državne institucije, priprema i međunarodni skup posvećen godišnjici genocida u Srebrenici.

Prema nekim informacijama, oni namjeravaju iskoristiti mogući dolazak bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona u Potočare i na tu konferenciju da bi inaugurirali instituciju i Silajdžića na njenom čelu.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

KEKO

20.05.2015 09:44

Znaci bio je politicki mrtav?

ODGOVORITE
Name

xxx

20.05.2015 17:39

Samo polako ljudi...da bi ovce ponovo šišao,normalno da mora i vuna ponovo da poraste...da budemo iskreni,to se ne radi svaki dan

Name

gost

20.05.2015 11:17

Ovaj se opet politički povampirio što bi rekli u onom filmu "ovaj čovjek je neuništiv"

ODGOVORITE
Name

Eeeej Hari

20.05.2015 13:55

Pa nisi valjda sve pare spisko, pa sad ponovo da opet kradeš od naroda. Haris - Dodo isti, ovaj referendum, a ti cjelovita Bosna, sj...li narod glupi, da bi vi ostali i krali dalje naše pare, i srpske i hrvatske i bošnjačke i manjiskog naroda. Idi ti aktivno u onu stvar odakle si i došao na ovaj svijet i pluto čep da stave da ne bi ne dao Bog opet izašao. Yusuf

ODGOVORITE
Name

Ja

20.05.2015 14:20

'Yusuf' Dobro si mu reko jarane,imas pivu od mene.

ODGOVORITE
Name

_

20.05.2015 14:40

Od mene gajba. I to važi za mnoge ostale takozvane političare, od 1990 do danas.

ODGOVORITE
Name

kameleon

20.05.2015 19:02

Povratak političkog vampira ne nagovještava ništa dobro.

ODGOVORITE
Name

Mornar.

21.05.2015 10:45

ŠTA JE ON TO DOBRO URADIO ZA OVU ZEMLJU? SAMO JE GLEDAO SEBE, I STRANKU.NEKA POKAŽE IMOVINSKI KARTON.DEDA IDI U PENZIJU, I PIŠI PJESME.IMA U OVOJ DRŽAVI MLADIH ŠKOLOVANIH LJUDI.PUSTI DA I ONI ŽIVE.