"Homoseksualni semafori” ostaju

Slike na semaforima, koje prikazuju istopolne parove, a koje su u Beču postavljene povodom Pesme Evrovizije i "Lajf bala", kao znak tolerancije, ostaće za stalno, najavila je ministarka za saobraćaj u vladi pokrajine i grada Beč Marija Vasilaku.

Svijet 20.05.2015 | 08:43
"Homoseksualni semafori” ostaju

Ona je istakla da je pozitivna reakcija građana bila velika, ukazujući da je više desetina hiljada fejsbuk fanova pokazalo da je ovaj "fotomotiv" već dobio kultni status.

"Ovo je odlično za prihvatanje homoseksualnih parova, ali i za turizam u Beču. Zato smo odlučili da nove simbole ostavimo", poručila je Vasilaku.

Inače slike istopolnih parova na semaforima postavljeno je na 49 lokacija u Beču, gde semafori umesto jednog čovečuljka koji stoji ili hoda, prikazuju dve žene ili dva muškarca koji stoje i hodaju zagrljeni uz simbol srca.

Najpre je ova akcija bila predviđena da traje do kraja juna, ali pozitivna reakcija građana navela je gradske vlasti da se odluče na trajno rešenje.

Inače "homoseksualni" semafori naišli su i na široku međunarodnu reakciju, pa su o njima pisali čak i glavni američki mediji. Takođe i u drugim delovima Austrije postoje pozivi da se postave isti semafori.

Tako je portparol za turizam Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Maks Unterajner predložio da se ove slike montiraju na semafore u drugim gradovima, ali i skijalištima.

Inače postavljanje novih slika na semafore na 49 lokacija u Beču koštalo je 63.000 evra, a vrednost koju je ova akcija ostvarila kroz skretanje pažnje međunarodnih medija je ogromna.

Jedino Slobodarska partija Austrije (FPO) kritikuje odluku vlasti Beča da zadrži semafore sa homoseksualnim slikama. Portparol FPO za pitanja vezana za saobraćaj Toni Mahdalik je, u saopštenju, kazao da bi međunarodni eho zasigurno dobili i semafori sa slikama Osame bin Ladena, Sadama Huseina.

"Reakcija medija, pre svega u SAD, sa takvim slikama bila bi zasigurno ogromna i mogla bi dati dalje impulse turizmu Beča", ironično je dodao političar FPO.

(Agencije)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

pk

20.05.2015 06:48

Kud ide ovaj svijet?

ODGOVORITE
Name

abc

20.05.2015 07:54

Neka onda I za zivitinje postave mozda pas ne zna da predje akk se ne vidi da svjetluca. Boze sacuvaj sta se radi.

ODGOVORITE
Name

Md

20.05.2015 08:30

Pederska posla kao da nemogu prolaziti kao svi ostali na semafor normalni

ODGOVORITE
Name

dno dna

20.05.2015 08:39

Uzas!!!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

20.05.2015 21:24

Izrodi, ljudski šljam. Čega se pametan, stidi budala se ponosi.

ODGOVORITE