Informacije jesu javne, ali ih je teško dobiti

Javnost rada izvršnih vlasti u BiH, iako je poboljšana u odnosu na period prije desetak godina, i dalje je ispod nivoa evropskih standarda koji važe u zemljama EU.

Bosna i Hercegovina 18.05.2015 | 12:44
Informacije jesu javne, ali ih je teško dobiti

Primjera radi, mnoge evropske vlade, poput onih u nordijskim zemljama, materijale za svoje sjednice stavljaju na uvid javnosti i prije zasjedanja, kada se ti akti usvajaju, a čak i naši susjedi Hrvati imaju otvorenu vladu tako što novinari imaju pravo prisustvovati sjednicama Vlade tokom cijelog zasjedanja.

S druge strane, u BiH se rijetko održavaju pres-konferencije nakon sjednica vlada, a sve češće se medijima samo šalju saopštenja nakon završenih sjednica. Ukoliko su novinari zainteresovani za materijale, moraju ih tražiti "pješke", odnosno kontaktirati ili biroe za odnose sa javnošću ili, ponekad, vući za rukav ministre kako bi im dostavili tražene informacije.

Milkica Milojević, predsjednik Udruženja novinara "BH novinari" i novinar sa dugogodišnjim iskustvom, trenutno zaposlena u dnevnim novinama "Blic", kaže da je javnost rada institucija generalno jako loša. Ističe da je kao novinar najviše iskustava imala sarađujući s Vladom RS, mada se, kako je istakla, iste kritike mogu uputiti bilo kojem nivou vlasti u BiH.

Prema njenom mišljenju, krivci za takvo stanje nisu samo zaposleni u javnim institucijama, nego i sami novinari, kojima, kako je istakla, nedostaje solidarnosti i zajedničkih aktivnosti kojima bi pritiskali vlasti na otvorenije djelovanje.

Prema njenim riječima, dio problema je i to što se mediji i javnost često bave pitanjima koja nisu relevantna za život običnih građana poput globalnih događaja, vojnih parada i odnosa između svjetskih sila. "Već godinu dana banjalučko naselje Česma nema most, a mi se bavimo time koliko tenkova je bilo na paradi u Moskvi", navela je ona.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, ističe da bi vlasti u BiH trebalo da se ugledaju na hrvatski primjer, u kojoj su sjednice javne. On podsjeća da je slično bilo i za vrijeme prve vlade Milorada Dodika 1998. godine. "Danas se novinarima čak onemogućuju pres-konferencije, vjerovatno iz razloga da ne bi postavljali neugodna pitanja", rekao je Vukelić.

U Birou za odnose sa javnošću Vlade RS brane se da transparentnosti rada pridaju veliku pažnju, a to potkrepljuju činjenicom da će, kako kažu, u narednom periodu pokrenuti projekat "Otvorena Vlada".

"Tim projektom je predviđeno da se u narednih nekoliko mjeseci pokrene internet portal gdje će redovno biti objavljivani svi relevantni podaci kojima raspolaže Vlada RS, i koji će, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, biti dostupni svim građanima i široj javnosti", naveli su oni.

Oni tvrde da novinari imaju mogućnost da prate rad Vlade RS bilo kroz saopštenja ili kroz prisustvo pres-konferencijama koje organizuje Biro i svako od ministarstava.

U Vladi FBiH navode da poštuju sve odredbe Poslovnika o radu Vlade FBiH, kojim je predviđeno kako se saopštavaju informacije o radu.
"Vlada određuje koji se materijali o pitanjima koja se razmatraju na sjednicama Vlade i njenih radnih tijela ne mogu staviti na raspolaganje predstavnicima medija.

Premijer može nakon održane sjednice organizovati razgovore, intervjue ili pres-konferencije o pitanjima koja su razmatrana na sjednici Vlade, a može odlučiti i da članovi Vlade organizuju te vidove informiranja o pitanjima iz svog djelokruga koja su razmatrana na sjednici Vlade", istakli su oni, uz napomenu da takvu mogućnost imaju i ministri.

I u Savjetu ministara BiH slično kažu, uz napomenu da su svi materijali dostupni na njihovoj internet stranici.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Василије

18.05.2015 10:48

Сви који муљају на седницама,договарају недозвољене послове,раде против свог народа,нису за јавност сједница.То је суштина.

ODGOVORITE