Ukrao “jugo” i udario pesnicom policajca

Policija je uhapsila Vuka Vukovića (19) iz Šamca nakon što je pesnicom udario policajca koji je otkrio da on vozi ukradeni “jugo”.

Republika Srpska 18.05.2015 | 07:37
 Ukrao “jugo” i udario pesnicom  policajca

U CJB Doboj su navodeći njegove inicijale kazali da se sve odigralo 15. maja kada je policijska patrola u Šamcu zaustavila “jugo” i kontrolom utvrdila da je vozilo ukradeno dan ranije.

- Vozač V. V. je nakon što je shvatio da je otkriven pokušao da pobjegne iz automobila. Tom prilikom je naglo otvorio vrata i nasrnuo na policiju. Jednog policajca je udario i krenuo da bježi - rekao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da su tada napadnuti policajac i njegov kolega uspjeli da savladaju napadača i vežu ga. Automobil je vraćen vlasniku.

- Osumnjičeni je odveden u policijsku stanicu gdje je ispitan, a o svemu je obaviješteno dobojsko Okružno tužilaštvo. Protiv V. V. policija će podnijeti izvještaj koji će ga teretiti za napad na ovlašćeno službeno lice i krađu automobila - saopšteno je iz CJB Doboj.

U policiji kažu da su njihovi radnici česta meta napada kriminalca. Najčešće su na meti patrole koje kontrolišu saobraćaj i pripadnici koji intervenišu prilikom sprečavanja tuče i remećenja reda i mira.

- Napadači su često pijani, psuju i vrijeđaju policajce. Obično na njih nasrću pesnicama, nogama, ali ima i onih koji se ne libe da potegnu i za šipkama, motkama pa čak i za vatrenim oružjem - rekli su u policiji.

U Sindikatu MUP-a RS su istakli da su policajci česta meta napadača i samo u posljednje tri godine zabilježeno je više od 200 napada.

Prošle godine meta napada bili su policajci u 64 slučaja.

Posljednji napad na saobraćajnu patrolu zabilježen je 12. maja u ulici Vojvode Radomira Putnika u Lukavici. Tada je pijani vozač “golfa 2” S. P. nasrnuo na policajca i udario ga šakom. On je odmah nakon zaustavljanja izašao iz automobila i bez povoda udario policajca pa je uhapšen. Alkotestiranjem je utvrđeno da u krvi ima 1,57 promila alkohola.

Kazne

U Policiji RS i Sindikatu MUP-a RS smatraju da je neophodno pooštriti kazne za prestupnike koji se drznu da napadnu policajca na dužnosti.

Prema Krivičnom zakonu RS, za napad na službeno lice u vršenju dužnosti predviđena je kazna do tri godine zatvora. Zakonom nije predviđena najniža kazna.

Predsjednik Sindikata MUP-a RS Anica Jondić smatra da, osim toga, sudovi često izriču preblage i simbolične kazne napadačima.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar