Ostario sam, muzika me ne zanima

Problemi sa srcem su ga promenili, sve više vremena provodi u vikendici i živi sporije.

Zabava 18.05.2015 | 07:28
Ostario sam, muzika me ne zanima

Nenad Janković (52), alijas Nele Karajlić, promenio je život iz korena.

- Da sam nastavio da vozim onom brzinom, verovatno bi me sačekalo nešto drugo. Infarkt je bio žuti karton koji sam dobio od onoga gore. Jednostavno, srce nije moglo da trpi takvu budalu kakav sam ja. Sada pišem knjige. Broj prodatih knjiga mi nije mnogo važan, ali godi. Cilj mi je da knjiga živi što duže, da je prihvate i sledeće generacije i da jednom za sto godina neko u njoj otkrije bajku o jednoj zemlji koja više ne postoji. To što je „Fajront“ napravio ovoliki uspeh mi prija. To znači da mi život nije bio uzaludan - kaže Nele.

Dodaje da njegova knjiga ima terapeutsko dejstvo.

- Pre nekoliko dana me je presreo jedan mlad čovek koji je dugo ležao u bolnici. Rekao mi je da mu je moja knjiga mnogo pomogla. Delovala je terapeutski. Bio sam ponosan. Uvek nešto pišem. Odazvao sam se pozivu Igora Marojevića, koji za jun priprema zbirku pripovedaka o Kosovu u kojoj više pisaca piše o toj famoznoj temi. Napisao sam priču o tome šta bi se dogodilo da je Miloš Obilić imao malo više diplomatskog takta, pa da je umesto što ga je ubio, napravio pravičan sporazum sa Muratom - kaže Nele.

Ljubav je nestala
- Izgleda da je čoveku 21. veka interesantnije da čita kako je neko nekog ubio, opljačkao, silovao, nego kako je neko nešto postigao, izgradio, osvojio. Sudeći po naslovnim stranama i udarnim vestima, ljubav u ovom veku kao da ne postoji. Pojeo ju je divlji kapitalizam. Ja rekoh divlji kapitalizam iako ne verujem da taj oblik društvenog uređenja ima svoju pitomu stranu. Ja još nisam video pitomi kapitalizam - kaže Nele.

Ne namerava da se bavi muzikom i piše TV seriju.

- Muzika se mora malo odmoriti od mene, a i ja od nje. Nećete verovati, ali u mojoj kući već godinama ne radi pojačalo. Ostarilo se, šta li?! Ali, nikad ne reci nikad. Sa druge strane, seriju o „Mladoj Bosni“ sam napisao. Govori o vizionarskom duhu tih mladića - kaže Nele.

Njegov nedavni povratak u rodno Sarajevo posle 23 godine izazvao je burnu reakciju, jer ga neki i dalje smatraju nepoželjnim.

- Treba njih pitati zašto je tako. Već 20 godina pokušavaju da nađu neku moju izjavu koja nekoga vređa, ili koja je obojena mržnjom, ali im to ne polazi za rukom jer je jednostavno nema - kaže Karajlić.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ravno do dna

18.05.2015 15:57

Ne laje pas sela radi, nego sebe radi.

ODGOVORITE
Name

Hali

18.05.2015 23:35

Ima, ima...

ODGOVORITE