Pljačka srpskih povratnika na Kosmetu

Četiri nepoznata lica ukrala su traktor porodici Magić iz sela Grabac na Kosovu i Metohiji.

Region 17.05.2015 | 15:10
Pljačka srpskih povratnika na Kosmetu

Milijana Magić ispričala je da su lopovi tokom prošle noći razvalili kapiju i traktor izgurali iz dvorišta, a da je jutros ustanovljeno da je provaljeno i u više praznih povratničkih kuća.

Prilikom upada u kuće povratnika u Grapcu glavni trafo je bio isključen.

Policija je jutros izvršila uviđaj i pregledala video snimak koji je snimila kamera postavljena na kući Magićevih, prenose mediji.

Magićeva je ispričala da je ovo druga krađa traktora koje su su povratnici dobili od bratstva manastira Visoki Dečani.

"Od 2002. godine do sada je ukradeno deset pumpi za vodu koje su bile postavljene na vrelo pored sela. Ranije su nepoznati počinioci kamenovali i kuće u kojima su živeli povratnici, a demolirano je i pokradeno više praznih povratničkih kuća", podsjeća Magićeva.

Prema njenim riječima, prije nekoliko godina prebijen je povratnik Radoš Magić koji se dugo poslije toga liječio po bolnicama.

Ministar za povratak i zajednice u vladi samoproglašenog Kosova Dalibor Jevtić zabrinut je zbog nastavka napada na povratnike u Klini.

"Počinioci sinoćnje krađe traktora porodici Magić moraju biti uhapšeni i privedeni... Snimak sa video-nadzora može da pomogne policiji i zato tražim najhitnije hapšenje počinioca", naveo je Jevtić u saopštenju.

On je istakao da tu nije riječ samo o materijalnom gubitku već i o tome da takve i slične situacije unose veliki strah i nemir među povratnike.

U Klini je ovo već četvrti incident u posljednjih mesec dana.

U selu Grabac u opštini Klina prije rata živjelo je gotovo 300 Srba u oko 100 domaćinstava.

Iz raseljeništva se 2002. godine u to selo vratilo oko 50 Srba za koje su vlasti u Prištini sa donatorima izgradile 28 tipskih kuća. U tom selu na Kosovu danas živi samo 14 Srba.

Izvor: SRNA

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bekim

17.05.2015 14:11

Najebali su Srbi!

ODGOVORITE
Name

Sime

17.05.2015 14:38

Ti ces na...ati!