Oluja za pet minuta odnijela milione

Snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i gradom veličine lješnika zahvatilo je područje opština Gradiška, Laktaši i Prnjavor, nanijevši milionsku štetu na njivama, u voćnjacima i plastenicima.

Republika Srpska 16.05.2015 | 17:37
Oluja za pet minuta odnijela milione

Za pet minuta, koliko je grad sipao u četvrtak naveče, oštećene su velike površine pod usjevima, plastenici i voćnjaci, a nekim mještanima šteta je nanesena i na poljoprivrednim objektima.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Draško Banjac kaže da je led razorio područje Gradiške i da je šteta milionska.

- Najviše su stradali krompir i kupus, ali i kukuruz na mjestima gdje je više izrastao. Na pojedinim parcelama šteta je totalna, dok je na nekim uništeno od 30 do 40 odsto usjeva. Veliko je pitanje hoćemo li uspjeti da se oporavimo - kaže Banjac, navodeći da je snažan vjetar kidao foliju sa plastenika i da su mnogi uništeni.

Šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Gradiška Milutin Misimović kaže da je grad veličine lješnika pričinio štetu poljoprivrednicima u deset sela - Jelićima, Bistrici, Cerovljanima, Bereku, Elezagićima, Mašićima, Romanovcima, Vilusima, Lužanima i Rogoljima. Iako su strijelci na vrijeme dejstvovali, pričinjena je značajna šteta na objektima, poljoprivrednim usjevima i plastenicima.

Oluja je pogodila i Laktaše i nanijela veliku štetu.

- Gledao sam kako dolazi snažna oluja, koja je u kratkom vremenu napravila ogromnu štetu na usjevima. Pet dunuma bašte mi je totalno uništeno. Grad je sve pobio - priča mještanin Maglajana kod Laktaša Zoran Arežina.

Na području Prnjavora nevrijeme je najteže pogodilo selo Potočani, gdje je grad uništio povrtarske kulture, a mještani sabiraju štetu.

- Vjetar je uništio i na desetine plastenika i tek formirane plodove u voćnjacima. Sve se dogodilo za desetak minuta. Sad nam je preostalo samo da čekamo stručnu komisiju da posjeti domaćinstva i evidentira štetu - kaže poljoprivrednik Pero Radanović.

U domaćinstvu Bogoljuba Popadića u prnjavorskom selu Donji Vijačani vjetar je oborio staro stablo kruške.

- Nevrijeme je izazvalo strahovit prizor. Odjeknuo je tresak, koji je izazvao pad stabla karamuta, za koji moji preci pričaju da je star 200 godina - kaže Popadić.

Protivgradna odbrana
U “Protivgradnoj preventivi RS” kažu da je gradonosni oblak išao iz Slovenije i u RS stigao preko Zagreba, te da su na vrijeme dejstvovali.

- Ispalili smo 45 raketa iz 26 protivgradnih stanica na teritoriji opština Gradiška, Laktaši, Srbac i Prnjavor. Dejstvo protivgradnim raketama počelo je u 19.02 i trajalo je do 20.11 časova. Veću štetu je pričinio olujni vjetar nego led, čija je brzina u gradskom dijelu iznosila 54 kilometra na sat, dok je na trasi dostizao brzinu od 150 kilometara na sat - rekao je portparol “Protivgradne preventive RS” Tihomir Dejanović.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bl

16.05.2015 15:59

Previse zla , previse neprilika . Majka priroda ne oprasta !

ODGOVORITE
Name

Md

16.05.2015 16:11

Snalazite se Dodik je danas sa Savom u Samcu spirio pare koje ste trebali dobiti

ODGOVORITE
Name

xxx

16.05.2015 18:50

Au sada smo ga tek najebali mora Dodik pomoci svojim iz Laktasa

ODGOVORITE