Da li biste ostavili cigarete ako vam neko plati?

Veća je verovatnoća da će pušač ostaviti cigarete ukoliko ga neko podmiti, dokazali su naučnici Univerziteta u Pensilvaniji.

Zdravlje 16.05.2015 | 10:29
Da li biste ostavili cigarete ako vam neko plati?

Njihovo istraživanje objavljeno ove nedelje u stručnom časopisu New England Journal of Medicine pokazalo je da novčana nagrada podstiče pušače da ostave cigarete.

Istraživači su angažovali 2.500 ljudi, među kojima su bili pušači i njihovi članovi porodice i prijatelji. Njima su predložena dva modela: jedan je predviđao da pušači ulože 150 dolara u opkladu i zajedno s kamatom ih podignu ukoliko ostave cigarete, a drugi da im ukoliko uspešno ostave cigarete neko plati. Nagrada je iznosila 800 dolara.

Odvojena kontrolna grupa prošla je kroz standardni program odvikavanja koji je uključivao savetovanje, deljenje informacija o štetnosti duvana i nikotinske zamene.

Oni kojima je obećana novčana nagrada bili su daleko uspešniji od pušača u druge dve grupe – 90 odsto učesnika kojima je obećano 800 dolara pristalo je da ostavi duvan, što je učinilo samo 13,7 onih koji su “oročili” 150 dolara.

Čak 15 do 16 odsto onih koji su dobili nagradu, uspeli su da apstiniraju šest meseci, u poređenju sa svega šest odsto onih koji su se kladili na svoj uspeh.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar