Uvrede na Saboru SPC

Procedura oko privremenog razrešenja vladika Georgija i Filareta podelila je srpske vladike pa Sabor SPC ni drugog dana zasedanja nije usvojio dnevni red, saznaje „Blic“.

Srbija 16.05.2015 | 10:20
Uvrede na Saboru SPC

Naime, crkveni parlament se podelio u dva tabora, onaj koji smatra da je procedura ispoštovana prilikom privremenog razrešenja dvojice episkopa i da o tome ne treba raspravljati i onog, suprotstavljenog, koji tvrdi da nije postupljeno po crkvenom ustavu i da crkveni parlament to mora da raspravi.

- Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije predvodili su grupu koja smatra da je Sinod postupio zakonito kada je privremeno razrešio Filareta i Georgija, a Irinej bački i banatski Nikanor tvrde suprotno. Na trenutke je rasprava bila toliko žestoka da je bila i na ivici incidenta - objašnjava izvor "Blica".

On dodaje da je u jednom trenutku mitropolit Amfilohije optužio Irineja bačkog da želi da napravi puč u Saboru. Irinej bački mu je odgovorio da ni on nije bezgrešan i da Amfilohije može doći pod udar istrage.

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

tolimir

16.05.2015 08:41

Svi oni koji su drugog ponizavali će se poniziti.Sabor SPC tj. njegov vrh je pod velikim političkim uticajima nažalost ne može se brzo izvući.

ODGOVORITE
Name

MikiOro

16.05.2015 08:51

Kad se ovako ponašaju oni koji su sinonim sabornosti i koji pozivaju srbe za zajedništvo i slogu šta reći...izgleda da je i SPC ogrezla u hipokriziji...kako nam ode Pavle, pokoj mu duši, sve se lagano osipa i postaje nešto što ne smije biti...patrijarh obilazi slave političkih tajkuna i kriminalaca, za pare osveštava spomenike po trgovima ne bi li "kupac" dobio koji politički poen i sl... SPC se pretvorio u političku organizaciju...NAŽALOST...STRAŠNO...JEDAN JE PAVLE!

ODGOVORITE
Name

ĐAVOLI KOLO VODE

16.05.2015 09:27

KAD JE DODIK IKONA PRAVOSLAVLJA- ONDA VIŠE NI RIJEČ NE TREBA REĆI. I VJERA JE OGREZLA U KAPITALU, A KAPITAL JE ĐAVO.tTajkuni su glavni kumovio na otvaranju crkaca, a njihov kapital je nepošten i ne bi smio da bude ,kao takav, ni prihvaćen od strane crkve

ODGOVORITE
Name

Uraaa

16.05.2015 09:55

Odavno je Grigorije trebao biti razrijesen duznosti. To sto Backi I Banatski imaju drugo misljenje je veoma zabrinjavajuce po pitanju Vojvodine. Bice da I oni nesto tajno kuvaju.Jedan je bio patrijarh Pavle, pokoj mu dusi !!!

ODGOVORITE
Name

xxl

16.05.2015 11:45

Ovo su oni što odlikovaše Dodika.

ODGOVORITE
Name

cx

17.05.2015 12:57

Od ovih samo bježi.

ODGOVORITE
Name

Стефан

19.05.2015 08:52

Велики проблем је то што се уклањају сви они који не одговарају Ватикану. То је разлог за смјену уваженог епископа Георгија, владике канадског.

ODGOVORITE
Name

Милутин

19.05.2015 09:01

Српску православну цркву желе да "преузму" заговорници јединства са Ватиканом, да признају папу за поглавара, да прихвате грегоријански календар, да промијене и избришу српску историју. Томе се противе сви прави Срби и неки од владика. Није требало мијењати ни Константина, нити сада Филарета и Георгија. Како ствари стоје, нема нам спаса.

ODGOVORITE