Borba za oporavak i godinu nakon poplava

Godinu dana poslije majskih poplava šteta se i dalje sanira, stanovništvo se teško oporavlja.

Republika Srpska 16.05.2015 | 07:06
Borba za oporavak i godinu nakon poplava

Grad Doboj najteže je prošao u prošlogodišnjim poplavama, izgubiljeno je 11 života, visina vode u gradu dostizala je do 7 metara. Gradonačelnik Doboja Obren Petrović tvrdi da je uz pomoć Vlade Republike Srpske i međunarodnih organizacija mnogo toga urađeno, ali da je i dalje najteže privrednicima.

Šteta od poplava u Semberiji iznosi oko 400 miliona maraka, najveći problem predstavljaju poljoprivredna gazdinstva koja su pretrpjela najveću štetu, i ona će prema riječima gradonačelnika Miće Mićića biti prioritet u obnovi u naredonm periodu.

Na prostoru opštine Lopare veliki problem predstavljaju klizišta, zbog kojih je 400 domaćinstava iseljeno, 17 kuća je u potpunosti uništeno. Do sada kažu nije bilo konkretnije pomoći države, pomoć je najviše stizala iz dijaspore.

Iz Javne ustanove “Vode Spske” poručuju da su do sada preduzeli veliki broj mjera u saniranju i izgradnji nasipa i da je Republika Srpska veliko gradilište.

Veliki problme u Republici Srpskoj i dalje predstavlja stara mehanizacija i nedovoljno stručno osoblje za reagovanje u prirodnim nepogodama.

Zbog toga ima još mnogo da se radi na organizaciiji i međusobnoj saradnji lokalnih i republičkih organa, jer prirodna katasrofa koja se desila 2014. godine više ne smije da nas dočeka nespremne zaključeno je u “Izazovima” BN televizije.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

LAKTASI

15.05.2015 20:59

EVO KOD NAS INEGRAL INZINJERING KRADE SLJUNAK SA 12 BAGERA IZ VRBASA MI CEMO BITI SVI SPASENI HRABRO CISTI KORITO I SADA CE MU SE PLATITI A SLJUNAK CE UGRADITI U AUTO PUT I PONOVO GA NAPLATITI OD AUTO PUTEVA OVO SAMO MOZE U OBER KRIMINALNIM DRZAVAMA I NARAVNO KOD NAS PA NEKA NAM JE SA SRECOM

ODGOVORITE
Name

bm

16.05.2015 10:27

Lopovi

ODGOVORITE