Drecun: Napeto na Kosovu i Metohiji

Na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, koja je bila zatvorena za javnost, zaključeno je da je stanje bezbednosti na Kosovu, kada se imaju u vidu dešavanja u Makedoniji, relativno stabilno, ali napeto.

Srbija 15.05.2015 | 18:12
Drecun: Napeto na Kosovu i Metohiji

Na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, koja je bila zatvorena za javnost, zaključeno je da je stanje bezbednosti na Kosovu, kada se imaju u vidu dešavanja u Makedoniji, relativno stabilno, ali napeto, sa naznakama da može biti povećan stepen ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda, izjavio je predsednik tog odbora Milovan Drecun.

Događaji u Makedoniji, s obzirom na našu procenu da se tenzija neće smirivati, već da će eskalirati, dodatno ugrožavaju bezbednost srpskog naroda na Kosovu, rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije, posle sednice ovog Odbora na kojoj je razmatrano stanje bezbednosti na Kosovu, posebno bezbednosti srpskog naroda, posle događaja u Makedoniji.

Drecun je rekao da su na sednici bili direktor policije Milorad Veljović, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, kao i predstavnici BIA, VBA i VOA.

Drecun je izjavio da je centar ilegalnih aktivnosti na Kosovu, što se tiče prikupljanja i skladištenja naoružanja, regrutacije terorista, gomilanja terorističkih grupa za ubacivanje van Kosova, u Gnjilanu i to najviše ugrožava srpski narod u Kosovskom pomoravlju.

Procena je da su trenutno najbezbedniji Srbi na severu Kosova zbog njihove kompaktnosti i homogenosti, a od Gračanice ka Kosovskom pomoravlju rizik je najveći, objasnio je on.

Drecun je rekao i da nema saznanja da može da dođe do prelivanja destabilizacije iz Makedonije na teritoriju centralne Srbije, kao i da nisu uočene naoružane albanske grupe na jugu centralne Srbije.

Drecun je rekao i da Vojska Srbije, MUP i sve službe bezbednosti rade timski, u izuzetnoj su koordinaciji, što uliva poverenje da će biti sprečena bilo kakva destabilizacija u slučaju daljeg zaoštravanja događanja u Makedoniji.

On je rekao da su na Odboru detaljno razgovarali i o stanju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe, o aktivnostima nadležnih državnih organa, o situaciji na terenu, koja je apsolutno pod kontrolom, i o aktivnositma koje se pripremaju ako dođe do nove nestabilnosti u Makedoniji.

Najvažnije je da nije uočeno formiranje naoružanih albanskih terorističkih grupa na području Preševa, Bujanovca i Medveđe i da su se Albanci ponašali veoma odgovorno, da je oko 700 Albanaca sa područja Kumanova bilo jedno vreme na području juga Srbije, da nije bilo incidenata i da su aktivnosti naših snaga bezbednosti i vojske bile dovoljne da preduprede bilo kakve incidente, rekao je Drecun.

On je naveo i da su na Odboru uočili nesrazmeru u reakcijama na događaje u Kumanovu.

Zvaničnici SAD i EU nijednom nisu upotrebili termin terorizam, rekao je Drecun i dodao da je bila blaga reakcija SAD i EU, kao i da je neophodno da se mnogo oštrije reaguje na brutalan teroristički napad.

Drecun je najavio i da će vrlo brzo biti održana sednica ovog Odbora na kojoj će se raspravljati o Nacrtu radne verzije statuta Zajednice srpskih opština.

(FoNet)

Komentari / 0

Ostavite komentar