Sutorina odmrzla odnose CG i BiH

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović danas je potpisao ukaz o postavljanju Milana Lakića za ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini, nakon što je Parlamentarna skupština BiH odbila Rezoluciju o Sutorini zbog koje je slanje crnogorskog diplomate u susednu državu bilo odloženo.

Region 14.05.2015 | 14:19
Sutorina odmrzla odnose CG i BiH

Vujanović je, takođe, primio ambasadora Lakića na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti, prenosi portal radio televizije Crne Gore."Predsednik je naglasio potrebu daljeg unapređnja odnosa dveju države na osnovama razvoja dobrosusedske saradnje i snaženja stabilnosti regiona.

Takođe je istakao zajedničku potrebu dve države u korišćenju prirodnih i ekonomskih resursa za dobro Crne Gore i BiH i njenih građana”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sinoć nije usvojio Predlog rezolucije o Sutorini, predlagača Denisa Bećirovića iz SDP-a koji je tražio da se neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim oceni Predlog ugovora o granici između Crne Gore i BiH, koji je utvrdio Savet ministara BiH početkom novembra prošle godine i prema kojem bi Sutorina trebalo da ostane u sastavu Crne Gore.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija je pozdravilo odluku Predstavničkog doma u vezi primorske prevlake kod Herceg Novog koja obuhvata sedam naseljenih mesta sa oko 1.600 građana.Ministarstvo odluku smatra snažnim iskazom većinske volje stanovnika BiH da nastave razvoj i jačanje odličnih odnosa dve zemlje, utemeljenih na principima međunarodnog prava i vrednostima dobrosusedske saradnje.

"Crna Gora ponavlja spremnost da, u najskorije vreme, dve zemlje potpišu finalizovani Sporazum o granici i time potvrde demokratski kapacitet za rešavanje važnih pitanja u neposrednoj komunikaciji i nastave razgovore o brojnim drugim sporazumima kao i daljem jačanju bilateralne saradnje", poručili su iz Ministarstva.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Trebinje

14.05.2015 13:01

NEKA NAMA NASE BRACE U CRNOJ GORI .

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

14.05.2015 13:17

Koja smijurija od nazovi država i tzv. ambasadora. Crna Gora država, da nije smiješno bilo bi žalosno. Više stanovnika ima jedna beogradska opština nego cijela Crna Gora. A ni BiH nije ništa bolja. Cirkus od države i nakaradnog uređenja. I ove dvije tzv. države bi nešto da grade i razvijaju. Umirem od smijeha. Predlažem da se BiH i Crna Gora ujedine u jednu državu koja bi se zvala Crna Bosna i Gora Hercegovina.

ODGOVORITE
Name

NIKSICANKA

14.05.2015 13:58

CRNA GORA , OD DAVNINA , JE BILA KROZ ISTORIJU VELIKA I MOCNA DRZAVA. TESKO HERCEGOVINI" SA TAKVOM DRZAVOM"

Name

re crni gruja

14.05.2015 14:26

imas li neku bolju jacu drzavu da nisi mozda amerikanac njemac rus ili kinez.Mi imamo BiH kakva je takva je nasa je.

Name

Iskren

14.05.2015 13:24

Sutorina je naša bosanska pa ćemo je oduzeti milom ili silom.

ODGOVORITE
Name

Trebinje

14.05.2015 14:11

ZNA SE CIJA JE SUTORINA,DA TI PONOVO PONOVIM BRACE IZ CRNE GORE !

Name

Re iskreni

14.05.2015 15:04

E jašta ćete... Otkud Bosna na jugu Hercegovine tj. na jugozapadu Crne Gore

Name

Mornar...

16.05.2015 07:58

VALJALO BI DA IMAMO KOMADIĆ MORA NA JADRANU.TADA BI STRANKE SVE POKUPOVALE UZ MORE.

ODGOVORITE