Keri i Putin u srdačnom i toplom razgovoru

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je proveo više od osam časova u razgovoru sa ruskim predsjednikom i sa ministrom spoljnih poslova, objavio je da je imao "iskren i produktivan" sastanak sa Vladimirom Putinom.

Svijet 13.05.2015 | 17:17
Keri i Putin u srdačnom i toplom razgovoru

Keri se prvo sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u Sočiju, a potom i sa Putinom.

Ovo je prva posjeta Kerija Rusiji od izbijanja ukrajinske krize početkom prošle godine, a agencije navode da se ona smatra znakom spremnosti SAD i Rusije da poprave odnose. Sastanci očigledno nisu rezultirali značajnim pomakom, ali obje strane su izrazile nadu da će doprinijeti poboljšanju odnosa, navela je agencija AFP.

U razgovorima su učestvovali američki ambasador u Rusiji Džon Teft, zamjenik državnog sekretara za politička pitanja Vendi Šerman, a sa ruske strane i pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov.

"Bio je to dug i koristan dan", rekao je Lavrov. "Dogovorili smo se da dijalog nastavimo iduće nedjelje", istakao je Keri.

Ruski ministar spoljnih poslova saopštio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da se u razgovorima nisu u svemu složili, ali da su oni pomogli boljem razumijevanju.

On je istakao da su razmotreni svi aktuelni problemi savremenog svijeta, uključujući suprostavljanje terorizmu i drugim pretnjama po bezbjednost, ali da je jedna od centralnih tema bila Ukrajina, prenio je Sputnjik.

"Između Rusije i SAD postoje određene razlike što se tiče geneze te krize i sadašnjih ocjena njenog razvoja, ali smo bili nedvosmisleno jedinstveni u potrebi da se taj problem rješava isključivo mirnim putem potpunim sprovođenjem minskih sporazuma uključujući direktan dijalog između Kijeva i Donjecka i Luganska. Dogovorili smo se da iskoristimo uticaj SAD i Rusije na strane u sukobu da bismo ih dosljedno i istrajno podsticali na dogovaranje sporazuma o praktičnom sprovođenju onoga dogovorenog u Minsku", rekao je Lavrov.

On je dodao da je bilo riječi i o rješavanju sukoba u Siriji, Iranu, Jemenu, Libiji i drugim zemljama Bliskog istoka, Avganistanu i situaciji na Korejskom poluostrvu, a razmotreno je stanje bilateralnih odnosa. Keri je istakao da je Rusija važan partner u rješavanju problema terorizma, kao i da je postignut dogovor o nastavku dijaloga o Siriji.

Kad je riječ o Ukrajini, američki državni sekretar je rekao: "Pozicija SAD je takva da je Sporazum iz Minska jedini i najbolji put ka miru i neophodno je da se sve tačke sporazuma što prije implementiraju".

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov rekao je da su razgovori Putina i Kerija bili dugi i otvoreni. Pitanje susreta Putina i Obame nije se razmatralo, dodao je Ušakov.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar