Brčko: Svi Bošnjaci napustili skupštinu

Nakon što su poslanici opozicionog SDP-a u Skupštini Brčko distrikta pojedinačno i u grupama ubrzo nakon početka sjednice izlazili i nisu se vraćali u skupštinsku salu, bilo je jasno da će se priče iz skupštinskih kuloara obistiniti i da će današnje 55. redovno zasijedanje biti prekinuto. To se i dogodilo nakon poslaničkih pitanja i pauze koju su zatražili, a nakon toga nisu se vratili u klupe i klubovi većine iz reda bošnjačkog naroda – SDA, SBB i Stranke za BIH.

Bosna i Hercegovina 13.05.2015 | 22:42
Brčko: Svi Bošnjaci napustili skupštinu

Sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, kratko je saopštio predsjednik Đorđa Kojić.

Niko od bošnjačkih poslanika nije htio dati izjavu, a poslanici opozicije iz reda Srba i Hrvata su otvoreni.

„Bošnjaci su napustili sjednicu, jer im nije ispunjeno obećanje prilikom nedavnog ulaska SBB-a u većinu da će u užem gradskom jezgru, u nekom od regulacionih planova, biti odobrena lokacija za izgradnju džamije u užem gradskom jezgru koju traže već niz godina. S obzirom na to da su izigrani, klubovi Bošnjaka su se povukli sa sjednice i, ubijeđen sam, doveli su ovu inače nesposobnu i nestabilnu vlast u duboku krizu“, ocijenio je poslanik opozicionog PDP-a Siniša Golić.

Poslanik i predsjednik HSS-a u Brčkom Ivan Krndelj prekid zasijedanja na ovakav način zove „lakrdijom, skandalom i brukom“.

„Sramota je da građanima niko od onih koji su u vlasti nema snage da kaže o čemu je riječ. Mi, pa i građani, postajemo taoci te nestabilne i nesposobne vlasti koja je odavno trebalo da padne. Mislim da će se to ovaj put i dogoditi“, zaključio je Krndelj.

Predsjednik Kojić, na pitanje da li je lokacija za džamiju razlog napuštanja sjednice, odgovara:" Pitajte bošnjačke poslanike, meni i kolegama nisu obrazložili svoj postupak." 

„Mi se suočavamo s problemima i sve ih rješavamo kroz dijalog i kompromisne dogovore. Uvjeren sam da će tako biti i ovaj put i da ovaj događaj neće destabilizovati funkcionisanje vlasti u Brčkom“, dodao je Kojić.

Turbulencije u funkcionisanju vlasti u Brčkom traju duže od godinu dana, a da li će se nakon povlačenja iz Skupštine Bošnjaci povući i iz Vlade, što bi dovelo do potpune blokade i prekomponovanja vlasti ili vanrednih izbora, znaće se ubrzo, jer Vlada distrikta zasijeda više puta sedmično.

(BN TV)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pitanje

13.05.2015 13:12

Da li se zna gdje bi ta dzamija bila?

ODGOVORITE
Name

Nezavistan mozda

13.05.2015 13:34

Trebala bi biti gdje je nekada bila tj do 1946 god dok nije porusena a to je na mjestu sadasnje poste.

ODGOVORITE
Name

Ratko

13.05.2015 14:03

Pa bila bi u centru zna se.A tu nije nikad bila.Ajde sad Hrvati i Srbi u skupstini budite zajedno i ohladite ove usijane glave.Treba postaviti pitanje i ko je i kad i kako izgradio dzamije u Titino vrijeme .Nisam ja protiv muslimana ali jesam protiv besomucne gradnje vjerskih objekata a zemlja grca u dugovima.To vazi za sve u BiH.

ODGOVORITE
Name

re ratko

13.05.2015 14:16

džamiju gradi IZ BiH i njeni članovi(Džematski odbor MZ) tako da država osim davanja dozvole sa time nema ništa kao ni Srbi ni Hrvati.

Name

kratko

13.05.2015 14:19

Nije problem ko ce da je pravi a ni gdje jer je to ocito sa nekim bilo dogovoreno. Problem je sto se dogovori ne postuju i sto svak nastoji da prevari onog drugog. A i SDP da hoce dzamiju,to je takodje novo,mozda su dogovorili koju dnevnicu na izgradnji

ODGOVORITE
Name

frtljo

13.05.2015 15:09

A PDP jedva ceka raspad da nesto usicare. Cista antisrpska partija,ulizice vjecne ,neostvareni u zivotu.A jos bi da vladaju?

ODGOVORITE
Name

Md

13.05.2015 16:57

Ovi koji su napustili sjednicu trebaju da vrate mandate i neka idu ratovati u Siriju jer teze tome a treba izabrati ljude koji hoce da rade.

ODGOVORITE
Name

re md

13.05.2015 19:55

Patoloska mrznja je bolest.Ne truj omladinu covjece.

Name

Pitam se

14.05.2015 05:36

Oni koji sabotiraju rad SKupstine bi trebali biti svesni da ih ocekuju sankcije,ako postoje.Mislim na svest i sankcije.Pitam se,jos,jesu li svi dobili dnevnice i ostalo sto ih sleduje, sto su dosli i otisli.

ODGOVORITE
Name

Md

14.05.2015 09:18

Čovjece ljudi neće da rade zbog navodnog mjesta za džamiju,da se bore za izgradnju fabrike ja bih razumio ali ovako vjerski objekti niču kao pečurke a mi sve manje posla i sve gore živimo.

ODGOVORITE
Name

re md

14.05.2015 14:41

Takvima kao ti sigurno ne trebaju vjerski objekti. Vjerski objekti nemaju veze sa fabrikama , prve prave vjerske zajednice i vjernici a za druge bi se trebala pobrinuti drzava.