Organizacija Evrovizije kao izbor pape

Što je u katoličkoj crkvi izbor pape, to je u evropskom svetu televizija organizovanje „Pesme Evrovizije“, rekao je danas generalni direktor austrijske državne televizije ORF Aleksander Vrabec.

Svijet 13.05.2015 | 13:39
Organizacija Evrovizije kao izbor pape

On je, na konferenciji za štampu, istakao da u ORF vlada trenutno izvesna nervoza, ali i uverenje da će sve oko organizovanja i prenosa Evrovizije biti u redu.

Ovo je, bez sumnje, najveća manifestacija, koju je ikada sproveo ORF, rekao je Vrabec objašnjavajući da je samo u dvorani „Štathale“ u kojoj se održava Evrosong, angažovano oko 3.000 ljudi.

Prema njegovim rečima ORF trenutno nije skoncentrisan samo na Evrosong, jer sutra veče prenosi „Koncert letnje noći“ bečke Filharmonije u dvorcu Šenbrun, a u petak koncert povodom „Lajf bola“ u pozorištu „Burgteatar“ i u subotu „Lajf bol“, veliki međunarodni bal za prikupljanje sredstava za borbu protiv side, kojem prisustvuje uvek veliki broj zvezda iz čitavog sveta.

I pored svih ovih dodatnih manifestacija, kako ističe Vrabec, Evrosong je u posebnoj žiži rada ORF-a.

Koliko su pripreme ozbiljne svedoči i podatak da će tri voditeljke Mirjam Vajhselbaum, Alis Tumler i Arabela Kisbauer par dana pred takmičenje morati da izbegnu da jedu istu hranu, kako bi se sprečila mogućnost da istovremeno dobiju trovanje hranom.

Što se tiče građana među njima vlada radosta, ali i skeptičnost u vezi troškova koje sa sobom donosi održavanje „Evrosonga“ u Beču.

Ispitivanje javnog mnjenja „Marketagent.com“ pokazuje da svaki drugi Austrijanac u starosti između 14 i 69 godina zastupa mišljenje da troškovi u visini od 25 miliona evra prevazilaze korist koji zemlja ima od te manifestacije.

Studija Instituta za visoke studije (IHS), međutim, pokazuje da vrednost promocije Beča u svetu, preko Evrovizije, prevazilazi 100 miliona evra. Član vlade grada i pokrajine Beč Kristijan Oksonič ranije je objasnio da će Evrosong imati ogromnu reklamnu vrednost po grad.Prema njegovim rečima novinari iz 40 zemalja sveta dnevno izveštavaju o Beču.

Takođe se očekuje da će privreda imati bruto prihode u visini od 38,1 miliona evra, od čega će budžet imati korist kroz poreze 16 miliona evra.

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je i da 59,3 odsto Austrijanaca smatra da je dobro što se Evrovizija održava u Beču.Svaki drugi namerava da pogleda barem jednu od tri manifestacija – dva polufinala i finale.Međutim samo 3,6 odsto namerava da prati Evroviziju na javnim mestima i 95,6 odsto najavljuje da će u kućnom ambijentu pratiti takmičenje.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar