Ukleti grad: Ne smiju ni ime da mu izgovore

Kolobraro je gradić u južnoj Italiji za koji se vjeruje da je najukletiji evropski grad.

Svijet 13.05.2015 | 12:48
Ukleti grad: Ne smiju ni ime da mu izgovore

Priče o vješticama i čudnim nesrećama svakako su doprinijele da zaradi tu reputaciju.

Priče o novorođenim bebama sa dva srca i tri plućna krila, o sumnjivim klizištima, saobraćajnim nesrećama i ukletim ruševinama dovele su do toga da ovaj italijanski gradić dobije etiketu najukletijeg grada u Evropi, piše B92.

Italijani se toliko plaše ovog grada da ne smiju čak ni ime da mu spomenu, a ni policija vas neće zaustaviti ako budete dali gas na putevima Kolobrara zbog straha da neko ne baci kletvu na vas.

Ipak, njegova loša reputacija nikada nije učinila ništa nažao turistima. Štaviše, svakog ljeta se organizuje festival koji je od uklete reputacije napravio pravu magičnu atmosferu.
Dok turisti jedva čekaju da obiđu ovaj grad Italijani iz okolnih gradova ne smiju da mu spomenu ni ime pa ga zovu „onaj grad“, a mnogi čak idu obilaznim putevima kako ne bi morali ni da prođu pored njega.
Pitate se kako je ovaj grad zaradio etiketu „ukletog“?

Naime, priča seže u prvu polovinu 20. vijeka kada se vjeruje da su jedan advokat i jedna vještica doveli nesreću u ovaj grad.

Bjađo Virđilio je bio bogati, lokalni advokat koji ama baš nikada nije izgubio nijedan slučaj i imao je dosta neprijatelja. Jedan dan je na sudu rekao rečenicu poslije koje je sve krenulo nizbrdo: “Ako govorim neistinu, neka ovaj luster odmah padne“.

Naravno, luster je pao, a poslije toga sve negativno se vezivalo za njegovo ime, pa su i njegovi potomci izbjegli iz grada.

Tu je takođe i priča o vještici koja govori o jednom antropologu koji je posjetio grad u namjeri da pronađe ženu koja može da mu skine urok. Naišao je na mršavu, izboranu staricu koju su zvali "La Cattre", i pomislio da je baš ona ta koja će mu pomoći. Nedugo nakon toga, on i njegov istraživački tim postali su žrtve misterioznih nesreća. Baš zato Kolobraro je postao poznat i kao "vještičja jazbina".

Jedna od potomaka ove "vještice" Elena di Napoli, koja radi pri turističkoj organizaciji grada istakla je da njena prabaka nije bila vještica, već samo stara dama koja se uklopila u ono kako su oni tada zamišljali vještice.

“Čudne stvari dešavaju se samo onima koji ne žive ovdje i vjeruju u loše znake i loše događaje“, rekla je Elena.

Kako su Italijani inače sujeveran narod, sve ove priče ubijedile su ih da je ovo jedan veoma nesrećan grad, a muškarci iz susjednih sela imaju i neobičnu tradiciju kada su primorani da ga posjete – češu se po svojim genitalijama, jer će se tako zaštiti od lošeg znamenja.

“Ovde nema zla, zavide nam jer je naš gradić atrakcija, a ljudi su praznovjerni. Morate posjetiti naš grad i osjeti njegovu energiju. Smješten je na vrhu brda, kraj mora i ima prelepu panoramu“, kaže jedan od mještana.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Baberoge

13.05.2015 10:59

Oni , grad , a mi cijelu drzavu ! Evropljaninu kad kazes da si iz BIH ( bez uvreda , malo ko zna za RS ) na , sve pomisle....ali , na normalnog covjeka sigurno ne ! Nazalost

ODGOVORITE
Name

Maja

13.05.2015 13:42

Dobar primjer PROSLOSTI da sagledamo SADASNJOST i kako se okreniti BUDUCNOSTI . Ko su tz. Vjestice danas modernog zivota?

ODGOVORITE
Name

Opet se pitam

14.05.2015 06:00

Ima li lustera u sudnicama sveta?

ODGOVORITE