Čitajte "prave" knjige, a ne elektronske!

Čitanje na ekranu nas usporava, i to čak 20 do 30 posto, potvrđuju istraživanja. Osim toga, listanje stranica pomaže da bolje razumete i upamtite sadržaj, ali i da se dublje povežete sa junacima.

Zanimljivosti 13.05.2015 | 09:44
Čitajte "prave" knjige, a ne elektronske!

Živimo u doba novih tehnologija, ali ponekad, kao u slučaju knjiga, bolje je držati se starih. Ako vam nije dovoljan sam osećaj da u ruci držite "njeno veličanstvo" knjigu, mnoštvo je naučno potvrđenih razloga zašto je bolje čitati "živi" primerak nego elektronski.

Čitanje na ekranu nas usporava, i to čak 20 do 30 posto, potvrđuju istraživanja. Osim toga, listanje stranica pomaže da bolje razumete i upamtite sadržaj, ali i da se dublje povežete sa junacima. Ako u ovom ritualu uživate pre spavanja, lakše ćete utonuti u san uz "pravu" knjigu nego elektronsku.

Dokazano je da gledanje u ekran pred spavanje prolongira san, čak utiče i na njegov kvalitet, pa se ujutru budimo umorni. Osim toga, možete da je čitate na plaži i na direktnom suncu, dok elektronskom uređaju to smeta, a i očima jer se zraci odbijaju. I, prava knjiga nikad vas neće izneveriti - baterija se sigurno neće istrošiti na najzanimljivijem delu.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar