Podno Kremlja - špijun do špijuna

Parada u Moskvi bila mesto gde su obaveštajci vodećih sila prikupljali podatke.

Svijet 10.05.2015 | 12:01
Podno Kremlja - špijun do špijuna

Ogromno interesovanje za novi ruski tenk "armatu" ruski vojni analitičari su iskoristili i da prebrojavaju zapadne špijune koji slikaju i snimaju ruski supertenk.

Komentator "Komsomolske pravde", penzionisani pukovnik Viktor Baranec, napisao je da kad bi neko hteo da izračuna gde je sada najveća koncentracija špijuna na jednom kvadratnom metru u svetu, bez ikakve sumnje moglo bi se reći da je to u Moskvi.

Na celoj trasi kuda prolazi vojna tehnika slikaju i snimaju legalni obaveštajci, civilne i vojne diplomate, ali i oni koji rade pod pokrićem novinarske profesije. Pukovnik Baranec tvrdi da među špijunima ima, kako kaže, "sigurno i domaćih izdajnika".

Ali, špijunima se ne bavi samo Baranec.

- Ruski tenk će privući veliku pažnju ne samo gostiju nego i vojnih atašea, a takođe i obaveštajaca koji rade pod pokrićem dipomata. Za vojne atašee parade su način da legalno prikupljaju podatke, zato ne sumnjam da će "armatu" oni razgledati sa svih strana jer spoljni izgled tenka mnogo govori stručnjacima - rekao je Igor Kortčenko, rukovodilac Centra za analizu svetske trgovine oružjem.

U Moskvi podsećaju da je profesor vojnih nauka Britanskog kraljevskog koledža Lorens Fridman napisao u knjizi "Američke obaveštajne službe i sovjetska strateška opasnost" da su parade na Crvenom trgu uvek bile mesto gde su američki obaveštajci prikupljali podatke.

Američki istoričar Servando Gonzales je napisao u knjizi "Nikita Hruščov i Kubanska kriza" da su američki obaveštajci tačno shvatili koji tip rakete je SSSR poslao na Kubu.

Ali, za vreme Hruščova se parada koristila i za prevaru glavnog protivnika, pa je 1965. na Crvenom trgu bila pokazana trostepena balistička raketa GR-1 koja je naterala Amerikance da prave protiv nje odbranu i tako troše milijarde dolara.

Tu raketu su Sovjeti napravili samo u nekoliko primeraka i prestali da je proizvode znatno pre održavanja parade.

Hibridni ratovi

Bivši ruski obaveštajci smatraju da je parada idealno mesto za špijune. Oni koji su ovih dana govorili za moskovske medije tvrde da je to "način da se bez reči komunicira sa potencijalnim protivnikom u vreme 'hibridnih ratova".

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar