Problemi u radu zdravstvenih ustanova

Rukovodstava zdravstvenih ustanova iz opština Stare Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije zatražili su sa sastanka u Višegradu da se deblokiraju računi domova zdravlja, kao i da se sredstva iz ugovora za zdravstvene ustanove vrate na nivo iz 2012. godine.

Republika Srpska 09.05.2015 | 12:06
Problemi u radu zdravstvenih ustanova

U Domu zdravlja Višegrad juče je održan radni sastanak rukovodstava zdravstvenih ustanova iz opština Stare Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije, na kome se razgovaralo o problemima funkcionisanja zdravstvenih ustanova. 

"Tražimo da se izmijene standardi i normativi o broju zaposlenih za manje zdravstvene ustanove čiji je broj radnika ispod 100 zaposlenih, te da se dosadašnja dugovanja zdravstvenih ustanova pretvore u javni dug", izjavio je direktor Doma zdravlja u Čajniču Dragan Skoko. 

Direktor višegradskog Doma zdravlja Ljubiša Škipina rekao je da trenutni dug ove zdravstvene ustanove iznosi 1.200.000 KM. 

"Trenutno nismo u mogućnosti da riješimo nagomilane dugogodišnje obaveze", rekao je Škipina, naglašavajući da menadžment ne vidi izlaz iz ove situacije, pošto zbog toga, ali i dvije neisplaćene plate, 70 zaposlenih najavljuje štrajk upozorenja. 

Predsjednik sindikata Doma zdravlja Višegrad Dragan Pejaković ističe da je ova ustanova došla u situaciju da nema novca za plate i doprinose, te za obaveze prema dobavljačima. 

Ništa bolja situacija nije ni u Domu zdravlja u Novom Goraždu, a njihov dugogodišnji dug narastao je na 1.400.000 KM, zbog čega je blokiran račun te ustanove. 

"Snalazimo se kako znamo i umijemo, a najviše nam pomaže opština u transportu pacijenata", ističe direktor ove zdravstvene ustanove Jelena Gavrilović. 

Jučerašnjem sastanku u Višegradu nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstvenog osiguranja i granskog sindikata zdravstva Republike Srpske, iako su pozvani. 

Naredni sastanak direktora Domova zdravlja sa istim dnevnim redom zakazan je za 20. maj u Trebinju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

generalni strajk

09.05.2015 18:16

Pa gdje je sad onaj olos Granulic da zastiti radnike? Znao on dobro da ti standardi nisu u redu i da zdravstvene ustanove ne mogu funkcionisati sa parama koje dobijaju po kriterijumima fonda. Nikad se o tome nije izjasnio. Po instrukcijama Fonda, odnosno kao i oni, uvjek napada direktore. Pametan je on samo toliko da zna ako progovori o pravim problemima ode mu fotelja ispod g..... Nikad mi nece biti jasno kako jedan doktor moze da dozvoli da ga predstavlja i zastupa "visoko obrazovani" Granulic, covjek koji jedva zna da promumla, ali bukvalno promumla, pet recenica.

ODGOVORITE