Kome smetaju kolektivni ugovori?

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da novi zakon o radu neće prouzrokovati ukidanje kolektivnih ugovora i da MMF to od Vlade nije ni tražio.

Republika Srpska 08.05.2015 | 22:50
Kome smetaju kolektivni ugovori?

Ipak, iz Vlade priznaju da je međunarodni kreditor ipak tražio ograničavanje kolektivnih ugovora. Iz opozicije sumnjaju da će novi zakon o radu uopšte i biti donesen, jer je Vlada RS na klimavim nogama.

MMF ne osporava postojanje kolektivnih ugovora, tvrdi ministar rada u Vladi Republike Srpske Milenko Savanović. Ipak priznaje da je međunarodni kreditor zahtijevao od Vlade da u novom Zakonu o radu budu kolektivni ugovori ograničenog karaktera.

“Opredjeljenje i Vlade Srpske i Ministarstva je da su kolektivni ugovori tekovina koja mora naći svoje mjesto u Zakonu o radu. Međunarodni monetarni fond ni jednom nije osporio postojanje kolektivnih ugovora, mi smo razgovarali na temu ograničenosti kolektivnih ugovora”, tvrdi ministar Savanović.

Savanović je poručio da je Ekonomskom politikom Vlade predviđeno donošenje niza reformskih zakona i da očekuje da se i novi Zakon o radu pred poslanicima nađe u toku ove godine. Još jednom je poručio da će u novom zakonu ostati 95 odsto suštine sadašnjeg zakona. 

“Mi ćemo ponovo sjesti sa socijalnim partnerima i pokušati dogovoriti i ići sa zajedničkim rješenjima, nema nepremostivih razlika”, kaže Savanović.

Pitanje je kako će ovako bitan zakon donijeti Vlada koja je nakon što joj je stranka Napredna Srpska uskratila povjerenje u Narodnoj skupštini, ostala na klimavim nogama.

Za MMF je, tvrde u SDS-u mnogo teže pitanje loše stanje bankarskog sektora u Srpskoj jer su dvije banke propale, a te afere nikada nisu istražene.

Iz Ministarstva rada međutim polažu nade i u novi sastanak Ekonomsko-socijalnog savjeta, gdje bi prema očekivanjima ministra rada trebalo doći do dogovora oko Zakona o radu. Pitanje je kako će Vlada pomiriti suprotstavljene stavove socijalnih partnera koji su više puta rekli šta su imali o ovoj temi.

Novi zakon o radu neće unazaditi prava radnika i na njemu ćemo insistirati do kraja, rekli su poslodavci.

Prva sindikalka Srpske Ranka Mišić je na protestu pred 5 hiljada okupljenih radnika poručila da novi Zakon o radu neće proći, jer će radnike Srpske uvesti u robovlasništvo.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ranko

08.05.2015 23:27

Ahahahaha niko nece ni da trosi vrijeme da komentarise cim je vidio ime teta Ranke ahahah, kakvi kraljevi...

ODGOVORITE