Početak kraja EU?!

Pobjeda Dejvida Kamerona i konzervativaca na britanskim izborima mogla bi da označi početak raspada EU - navode britanski mediji.

Svijet 08.05.2015 | 18:14
Početak kraja EU?!

Kameron je obećao referendum o izlasku iz EU 2017. godine, a posljednja velika anketa iz februara ove godine pokazuje da 51 odsto Britanaca želi da napusti Uniju.

Istraživanja javnog mnenja otkrivaju da Britanci ne vjeruju previše ni evru.

Sam Dejvid Kameron kaže da bi podržao ostanak Britanije u Uniji, ali da Brisel prethodno treba da prihvati određene reforme, o kojima, međutim, lideri Unije ne žele ni da čuju.

Kameronovi konzervativci npr. traže da Britanija sama odlučuje o broju državljana EU kojima će biti dozvoljeno da žive i rade unutar njenih granica.

Ali, Savjet Evrope na to neće pristati, a posebno je protiv toga predsjednik Savjeta Poljak Donald Tusk.

U vrhu EU poručuju da nikakve značajnije promjene ne treba očekivati u narednom desetljeću.

Ono što posebno brine Brisel jeste činjenica da je Kameron još najmanji evroskeptik među vladajućim konzervativcima te da se ostali funkcioneri ove partije mnogo više zalažu za nauštanje Unije.

Kameron je obećao da će nakon 2017 godine dati ostavku i da će njegov mandat završiti neki drugi stranački lider, a to će najvjerovatnije biti gradonačelnik Londona Boris DŽonson, koji je sada ušao u parlament.

DŽonson je mnogo veći evroskeptik od Kamerona i otvoreno ističe da bi izlazak iz EU pomogao britanskoj ekonomiji da bude još bolja.

Poseban problem za odnose Britanije i EU jeste jačanje Škotske nacionalne partije koja je uzela gotovo sve škotske mandate i potpuno marginalizovala lubriste, koji su nekada imali sigurne glasove u tom dijelu Britanije.

Škotski nacionalisti najavljuju da će za koju godinu ponovo raspisati referendum o izlasku iz Britanije.

U slučaju da ostatak Britanije odluči na referendumu da ode iz EU, Škoti će odmah zatražiti nezavisnost, jer podržavaju Uniju, navode britanski mediji.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Logika...

08.05.2015 16:18

Amerika i Rusija se trenutno "ne vole", ali kasnije kad razbucaju Evropu, a hoce jer to je plan, svima ce biti dobro.... Ko prezivi poslije njihovog sranja. Pozdrav i volite se ljudi dok ste jos normalni...

ODGOVORITE
Name

Sime

09.05.2015 08:45

Toliko od Evropske unije, a i dosta nas je ugnjetavala ...

ODGOVORITE