Priština prekršila Briselski sporazum

Priština je odlučila da otkaže unaprijed zakazane pregovore o zajednici srpskih opština, čime grubo krši briselski sporazum, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Srbija 08.05.2015 | 22:44
Priština prekršila Briselski sporazum

Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je u utorak u Briselu trebalo da se sa predstavnicima Prištine razgovara o zajednici srpskih opština, ali da je Priština iznenada danas otkazala dolazak, pravdajući se unutrašnjopolitičkim razlozima.

On je upozorio da Priština ovim flagrantno krši i tačku 14 briselskog sporazuma prema kojoj ona ima obavezu da ne blokira Srbiju u njenim evropskim integracijama.

"Jednostrano otkazivanje Prištine u političkom smislu je pokušaj stvaranja talačke krize u kojoj mi treba da budemo taoci", rekao je Đurić.

On je naveo da je zvanični Beograd u nezvaničnim razgovorima izrazio nezadovoljstvo zbog takvog stava Prištine.

Ističući da je važno da se EU postara da Srbija ne trpi posljedice zbog neodgovornog ponašanja Prištine, Đurić je poručio da međunarodni posrednici, koji su i garant briselskog sporazuma, treba da izvrše pritisak na Prištinu i da ne dozvole da Srbija bude talac neodgovornog i štetnog ponašanja Prištine.

On je rekao da će delegacija Beograda otići u Brisel u utorak, jer je Srbija odlučna da do kraja poštuje briselski sporazum i neće odustati od formiranja zajednice srpskih opština.

"Važno je da cela evropska i svetska javnost vidi gde je glavna prepreka provođenju sporazuma", rekao je Đurić.

Na pitanje kako vidi mogućnost dogovora o Gazivodi, Đurić kaže da Vladi "ne pada napamet" da pravi kompromise o tom važnom hidrosistemu i da Priština različitim trikovima pokušava da to pitanje prikaže u svoju korist.

Đurić navodi da je najveći dio Gazivode na teritoriji centralne Srbije i da se riječ Gazivode ne pominje ni u jednom sporazumu.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pa

08.05.2015 15:50

Lud covjek zna da Kosovo nikad vise nece biti srpsko, da je drugacije davno bi se to ocistilo i sta tu vise ima da se pregovara, napravite ljudima domove podijelite im imanja i ostavite se vise Kosova, kad niste znali da ga odbranite, sta sad hocete.

ODGOVORITE
Name

eto

08.05.2015 16:33

Srbija ce morati priznati Kosovo, ako zeli pregovore za kao pridruzuvanje EU.

ODGOVORITE
Name

KEKO

08.05.2015 16:34

Za-pa.Lud je znao da je i Krim nekad bio Ukrajinski al vise nije.

ODGOVORITE
Name

realnost

08.05.2015 20:09

Lud zna da se snaga Rusije i Srbije ne moze ni porediti.