Početak kraja EU?

Pobjeda Dejvida Kamerona i konzervativaca na britanskim izborima mogla bi da označi početak raspada EU - navode britanski mediji.

Svijet 08.05.2015 | 13:26
Početak kraja EU?

Kameron je obećao referendum o izlasku iz EU 2017. godine, a posljednja velika anketa iz februara ove godine pokazuje da 51 odsto Britanaca želi da napusti Uniju.

Istraživanja javnog mnenja otkrivaju da Britanci ne vjeruju previše ni evru.

Sam Dejvid Kameron kaže da bi podržao ostanak Britanije u Uniji, ali da Brisel prethodno treba da prihvati određene reforme, o kojima, međutim, lideri Unije ne žele ni da čuju.

Kameronovi konzervativci npr. traže da Britanija sama odlučuje o broju državljana EU kojima će biti dozvoljeno da žive i rade unutar njenih granica.

Ali, Savjet Evrope na to neće pristati, a posebno je protiv toga predsjednik Savjeta Poljak Donald Tusk.

U vrhu EU poručuju da nikakve značajnije promjene ne treba očekivati u narednom desetljeću.

Ono što posebno brine Brisel jeste činjenica da je Kameron još najmanji evroskeptik među vladajućim konzervativcima te da se ostali funkcioneri ove partije mnogo više zalažu za nauštanje Unije.

Kameron je obećao da će nakon 2017 godine dati ostavku i da će njegov mandat završiti neki drugi stranački lider, a to će najvjerovatnije biti gradonačelnik Londona Boris DŽonson, koji je sada ušao u parlament.

DŽonson je mnogo veći evroskeptik od Kamerona i otvoreno ističe da bi izlazak iz EU pomogao britanskoj ekonomiji da bude još bolja.

Poseban problem za odnose Britanije i EU jeste jačanje Škotske nacionalne partije koja je uzela gotovo sve škotske mandate i potpuno marginalizovala lubriste, koji su nekada imali sigurne glasove u tom dijelu Britanije.

Škotski nacionalisti najavljuju da će za koju godinu ponovo raspisati referendum o izlasku iz Britanije.

U slučaju da ostatak Britanije odluči na referendumu da ode iz EU, Škoti će odmah zatražiti nezavisnost, jer podržavaju Uniju, navode britanski mediji.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

vaskrsija

08.05.2015 11:39

Dok su imali sta da isisavaju, trebala im je EU!!! Sad su ostali samo dugovi, kao sto su grcki - pa je vrijeme da se EU brod napusta!!!

ODGOVORITE
Name

igor

08.05.2015 12:56

Pa nije samo dug drzave problem, sve drzave imaju dugove. Ja zivim u engleskoj i trazenje posla je tesko poljaka je preko 2 miliona a plus koliko je iz ostalih zemalja i ja podrzavam izlazak iz EU. Ja nemam nikakve koristi od EU iz Bosne RS sam i mucim se da mi zena dodje, iz EU dolaze masovno i dobijaju drzavne stanove a ja placam privatno. Ma mogao bi knjigu napisati sa razlozima. Nas narod ovde u BIH I RS misli da ce biti bolje kad se udje u EU ali treba dobro razmisliti sta ce biti bolje sve ce da poskupi a ako budu zabrane na putovanje sta onda. Pozz

Name

007

08.05.2015 12:16

EU je "tvorevina"SAD-a.

ODGOVORITE
Name

Eu

08.05.2015 13:08

Vec duze vremema EU stoji na staklenim nogama.Samo ih mogu jos Balkan za kratko poduprijet.

Name

U EU

08.05.2015 14:47

Htjeli ili ne,mi moramo uz EVROPU stajat.Krediti se moraju vracati.

Name

KEKO

08.05.2015 13:02

Sa srecom

ODGOVORITE