Optužnica protiv tri lica iz afere Gibraltar

Tužilaštvo BiH proslijedilo je Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv tri osobe uhapšene u policijskoj akciji kodnog naziva "Gibraltar". 

Bosna i Hercegovina 08.05.2015 | 09:53
Optužnica protiv tri lica iz afere Gibraltar

Optužnica je rezultat višemjesečne istrage i prikupljanja dokaza u ovom predmetu.

Nevenu Kulenoviću, Stipi Prliću i Zoranu Bakuli se optužnicom stavljaju na teret višemilionske prevare i utaje poreza.

Protiv ostalih osumnjičenih u ovom slučaju se i dalje vodi istraga.

Podsjećamo, glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović je prije nekoliko dana potvrdio za N1 kako se mogu očekivati konkretne mjere u vezi sa ovim predmetom.

Prije dva dana u Ljubljani je održan sastanak na kojem je Salihović razgovaro sa generalnim državnim tužiocem Republike Slovenije Zvonkom Fišerom i najvišim zvaničnicima tužilaštva Slovenije.

"Predmet je otišao daleko i vrlo brzo ćemo imati konkretne odluke", kazao je Salihović.

S obzirom da je u proteklom periodu procesuiran veći broj različitih krivičnih djela čije se izvršenje odnosilo na Sloveniju i BiH i čiji su počinioci bili državljani Slovenije i BiH, dva tužilaštva u velikom broju predmeta realizovala su međusobne zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć.

Podsjetimo, uhapšenim u akciji Gibraltar se na teret stavlja krivično djelo organizovani kriminial u vezi s krivičnim djelima finansijski kriminal, korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.

Izvor: N1

 

Komentari / 0

Ostavite komentar