Sve izvjesnija Kameronova pobjeda

Konzervativna stranka britanskog premijera Dejvida Kamerona je na putu da vodi Veliku Britaniju i u narednih pet godina, iako je za malo ostala bez apsolutne većine, ukazuju preliminarni rezultati britanskih parlamentarnih izbora.

Svijet 08.05.2015 | 07:38
Sve izvjesnija Kameronova pobjeda

Konzervativna stranka je, kako se za sada procenjuje, osvojila 316 poslaničkih mesta od ukupno 650 u donjem domu parlamenta, dok su laburisti osvojili 239 mesta, prenosi Rojters.

Ukoliko se pokaže da su ovi rezultati tačni, bio bi to jedan od najslabijih izbornih rezultata Laburističke stranke ikada, prenosi Rojters.

Navedeni rezultat znači da će u naredne dve godine u Britaniji verovatno biti održan referendum o njenom opstanku ili izlasku iz EU, kao što je u predizbornoj kampanji obećao premijer Kameron.

Pobeda konzervativaca, takođe, nagoveštava da će vladini troškovi biti smanjeni za milijade funti, kako bi se smanjio budžetski deficit u petoj najjačoj ekonomiji sveta. Između ostalog, izdaci za socijalna davanja bi mogli da budu smanjeni za 12 milijardi funti.

Kameron se zarekao da će do poslovne 2018/2019. godine eliminisati britanski budžetski deficit koji sada dostiže pet odsto bruto domaćeg proizvoda. 

Po objavljivanju preliminarnih izbornih rezultata funta je u odnosu na dolar ojačala za dva centa - na 1,5430 dolara u ranom australoazijskom poslovanju, što je njena najveća vrednost od 30. aprila. 

Predstavnici više strankama učesnica izbora ipak upozoravaju da postoji mogućnost netačnosti procena. 

Navedeni preliminarni rezultati ukazuju da bi Kameron mogao da ima više opcija za formiranje vlade - možda sa sadašnjim koalicionim partnerima liberalnim demokratama, ili sa severnoirskim unionistima, ili i sa jednima i sa drugima. Prema nekim procenama, Kameron bi mogao da pokuša da oformi i čisto konzervativnu vladu. 

Preliminarni izborni rezultati ukazuju da je Škotska nacionalna partija (SNP) Nikole Sterdžen osvojila 58 od 59 škotskih poslaničkih mesta, čime je istisnula laburiste iz njihovog dojučerašnjeg uporišta. 

Ima strahovanja da bi SNP mogla ovako moćnu pobedu da iskoristi da ponovo aktuelizuje referendum o nezavisnosti Škotske, iako koliko prošle godine ta opcija nije dobila podršku škotskih glasača. 

Centristički liberalni demokrati, koji su u proteklih pet godina učestvovali u vladajućoj koaliciji sa konzervativcima, su prema preliminarnim rezultatima osvojili samo deset poslaničkih mesta, što bi, ukoliko se pokaže tačnim, predstavljalo katastrofu za njihovog lidera i zamenika premijera Nika Klega. 

Navedeni rezultati izbora predstavljaju težak poraz i za vođu laburista Eda Milibanda, koji se prema široko prihvaćenom mišljenju tokom predizborne kampanje pokazao znatno bolje nego što je očekivano. Vrlo je moguće da će laburisti od Milibanda, koga pretežno konzervativna ostrvska štampa već odavno kritikuje za "opasno skretanje ulevo", tražiti da napusti mesto šefa stranke, dodaje Rojters. 

Komentari / 0

Ostavite komentar