Hrvatska policija ubicu Klice traži u BiH

Nakon ubistva Vinka Žuljevića Klice, penzionisanog oficira HVO-a, koje se dogodilo u Hrvatskoj u nedjelju, zagrebačka policija je od organa gonjenja u BiH zatražila da izvrši određene provjere sa ciljem rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.

Bosna i Hercegovina 06.05.2015 | 09:18
Hrvatska policija ubicu Klice traži u BiH

"Po zahtjevu MUP-a Republike Hrvatske SIPA je vršila određene provjere u konkretnom slučaju, nakon čega je rezultate istih dostavila MUP-u RH. SIPA je u stalnim kontaktima sa istražnim organima Republike Hrvatske i u slučaju novih zahtjeva za provjere odmah će reagovati", kazala je Jozić.

Žuljević je iz Gornjeg Vakufa, iz sela Hrasnica, i iako se motiv ubistva još utvrđuje hrvatska policija ne isključuje da je motiv ubistva van granica Hrvatske.

On je, prema riječima Borisa Grubešića, portparola Tužilaštva BiH, bio pod istragom zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine počinjene na području centralne Bosne, piše Klix.

On je pojasnio kako je Žuljević status osumnjičenika za ratne zločine imao zbog zbivanja u Bugojnu 1993. godine.

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su u bivšem motelu Akvarijum u tom gradu tokom najžešćih hrvatsko-bošnjačkih sukoba uspostavili zatvor u kojem je bilo zarobljeno više desetaka Bošnjaka, uključujući tu žene i djecu.

 

Likvidacija sa potpisom mafije

I dok policija ne otkriva mnogo detalja o likvidaciji, koja prema tvrdnjama stručnjaka gotovo sigurno nosi potpis organizovanog kriminala, mediji špekulišu o onome što se dogodilo.

Klicu su u Glavnoj ulici u Sesvetama dočekali napadači koji su ga sačekali dok se vraćao s mise iz crkve sv. Antuna Padovanskog.

Svjedoci pričaju da su mu atentatori zapriječili put automobilom i motorom, najprije navodno pucali u automobil, a nakon što je Žuljević izašao van i pokušao bježati za njim je krenuo napadač s motociklističkom kacigom na glavi, primio ga za jaknu i ubio ga. Na poljskom putu pored pruge u istočnom dijelu Zagreba policija je potom pronašla zapaljen automobil koji su, prema nagađanjima, koristili Klicini atentatori.

Još od 90-ih godina Klicu se u medijima povezivalo s klanom na čijem je čelu bio Vjeko Sliško koji je preminuo od posljedica atentata u središtu Zagreba u martu 2001. Široj javnosti postao je poznat tokom suđenja za ubistvo Veselina Marinova u kojem je oslobođen optužbi. Sud je zaključio da je Žuljević u Marinova, dugogodišnjeg tjelohranitelja komadanta Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute, pucao u samoodbrani.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xy

07.05.2015 08:59

Javnost BiH traži od Hrvatske da procesuira Antu Jelavića i ubicu Vedrana Puljića, ako ne znaju gdje se nalaze, neka pitaju nas!

ODGOVORITE