Neurohirurg kandidat za predsjednika SAD

Konzervativni političar Ben Karson, koji je pre političke karijere bio čuveni neurohirug poznat po tome što je izveo prvu operaciju razdvajanja sijamskih blizanaca spojenih na potiljku, danas će formalno objaviti kandidaturu za predsednika.

Svijet 04.05.2015 | 12:50
Neurohirurg kandidat za predsjednika SAD

On će biti jedan od kandidata koji će se boriti da budu izabrani za republikanskog predstavnika na predsedničkim izborima koji se u SAD održavaju 2016. godine, navodi AP.

Karson (63), koji se nikada ranije nije kandidovao za državnu funkciju, biće jedini poznati Afroamerikanac koji će se nadmetati za nominaciju za republikanskog predsedničkog kandidata sa iskusnim političarima iz Republikanske stranke.

"Želim da učestvujem u kampanji za nominaciju i najavljujem svoju kandidaturu za republikanskog kandidata za predsednika SAD", izjavio je Karson u jednom intervjuu koji je sinoć emitovan na tv stanici WKRC iz Ohaja.

On će danas formalno objaviti da se kandiduje u govoru koji će održati u svom rodnom Detroitu.

Karson će se tako pridružiti velikoj grupi u kojoj će biti možda i više od 20 republikanaca koji će se nadmetati za nominaciju za republikanskog predsedničkog kandidata. 

U trku u republikanskom taboru do sada su se uključila tri republikanska senatora: Marko Rubio sa Floride, Ted Krus iz Teksasa i Rend Pol iz Kentakija.

Bivši guverner Floride Džeb Buš smatra se jednim od kandidata sa najvećim šansama da bude nominovan za republikanskog predstavnika na predsedničkim izborima sledeće godine, iako još nije formalno objavio kandidaturu.

Karson je stekao priznanje širom SAD tokom 29 godina koje je proveo na čelu pedijatrijskog neurohirurškog odeljenja dečje bolnice Džon Hopkins u Baltimoru u kome i dalje živi.

On je rukovodio prvom operacijom razdvajanja sijamskih blizanaca spojenih na potiljku. 

O njemu je 2009. godine snimljen film "Talentovane ruke" u kome Kjuba Guding Džunijor glumi Karsona.

On je nedavno u intervjuu za AP rekao da je nedostatak njegovog političkog iskustva prednost.

"Ja sebe vidim kao logičnog Amerikanca koji ima zdrav razum i mislim da će to naići na odjek kod velikog broja Amerikanaca, bez obzira na to koju stranku favorizuju", kazao je on tom prilikom.

Karson je poznat po tome što kritikuje politiku prvog crnog predsednika SAD Baraka Obamu u svim oblastima - od zdravstvene do spoljnje politike, piše Tanjug. 

On se, takođe, predstavlja, kao protivteža afroameričkim komentatorima sa liberalnijim stavovima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bole

05.05.2015 10:37

Kod amera neurohirurg kandidat, a kod nas neurohirurzi tezgare po bolnicama, a kandidati duševni bolesnici.

ODGOVORITE